Analistii: dobanda cheie de 7% si RMO la valuta, 20%

Marti, 02 Februarie 2010, ora 13:29
1591 citiri
Analistii: dobanda cheie de 7% si RMO la valuta, 20%

BNR va taia dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7%, si ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor in valuta cu 5 puncte procentuale, la 20%, in cadrul sedintei de politica monetara de miercuri, estimeaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, scrie NewsIn.

Astfel, toti cei peste 50 de analisti membri ai AAFBR estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 7% pe an in a doua sedinta de politica monetara din acest an.

Intr-un raport publicat marti dimineata, analistii ING au precizat ca si-au modificat prognoza, estimand in prezent ca BNR va reduce miercuri dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75%, o astfel de decizie urmand sa se bazeze pe diminuarea riscurilor asociate economiei Romaniei si pe reluarea acordului cu FMI si Comisia Europeana.

In acelasi timp, aproape 17% dintre analistii chestionati de AAFBR considera ca banca centrala va scadea nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta constituite de banci, de la 25% in prezent la 20%. In cazul pasivelor in lei, analistii nu se asteapta la modificari ale rezervelor minime obligatorii, rata acestora fiind in prezent de 15%.

La ultima sedinta de politica monetara de la inceputul lui ianuarie, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat reducerea RMO pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#analisti, #dobanda, #cheie, #rmo, #bnr, #valuta , #stiri BNR