Analistii il contrazic pe seful Supravegherii din BNR: "Nu vom tine bancile straine pe banii nostri"

Vineri, 30 August 2013, ora 16:00
1917 citiri
Analistii il contrazic pe seful Supravegherii din BNR: "Nu vom tine bancile straine pe banii nostri"

Procesul prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale din Romania nu se va accentua in perioada urmatoare, sustin analistii financiari, care contrazic afirmatiile sefului Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.

Oficialul Bancii Nationale a declarat ca procesul de deleveraging nu este finalizat si ca se va accentua deoarece bancile-mama isi cer banii inapoi. Mai mult, fenomenul se va agrava atat de mult, incat sucursalele din Romania ar putea solicita sprijinul Guvernului.

Insa analistii contrazic afirmatia directorului Directiei Supraveghere din BNR si sustin ca acordul de la Viena a fost incheiat tocmai in scopul de a evita o retragere precipitata a fondurilor pe care bancile straine le aveau in Romania, retragere care ar fi putut sa fie destabilizatoare la momentul respectiv.

"Nu este o noutate. Inca de la inceputul crizei a existat o tendinta bancilor straine de a-si reduce expunerile pe Romania, iar una din masurile care au fost negociate de Romania cu FMI si UE a avut in vedere acest fenomen," a declarat pentru Busineess24 analistul economic Aurelian Dochia.

Si totusi, retragerea de fonduri s-a produs...

"In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro", spunea Cinteza.

Potrivit analistilor, era inevitabila in conditiile in care s-au schimbat reglementarile la nivel european, deoarece bancile mama au acum alte obligatii de capitalizare la ele acasa care nu le mai permite sa exporte fonduri in strainatete atat de mult.

Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro si vicepresedinte CFA Romania, a declarat pentru Business24 ca procesul prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale din Romania doar va continua, pana in momentul in care bancile mama vor lua decizia si vor da liber bancilor din Romania sa reia creditarea.

"Nu se vor accentua iesirile de capital, ci doar vor continua la unele dintre bancile mari, care sunt acum in restructurare", sustine Cabat.

Analistul financiar sustine ca la bancile mici, si in special la cele mijlocii, se anunta o perioada destul de agresiva de a se relua creditarea, si este de parere ca va creste in perioada urmatoare creditarea pe segmentul de IMM-uri.

Bancile ar trebui sa isi reduca expunerea la 110%

Aurelian Dochia sustine ca bancile cu capital strain aveau, in multe cazuri, o rata de credite la depozite foarte mare si ca acestea ar trebui sa isi reduca expunerea la 110% (adica raportul creditelor la depozite sa nu depaseasca 110%).

"Ne indreptam catre o situatie mai stabila chiar daca, fara indoiala, ajustarea asta va insemna ca disponibitatea de creditare in Romania nu va mai fi la nivelul care a fost acum cativa ani. Nu va mai fi atins acel nivel multa vreme de acum inainte ceea ce face economia sa sufere intr-un anumit fel, dar pe de alta parte, evita si riscurile care insotesc astfel de niveluri de creditare ridicata. Aceste riscuri au fost esenta crizei din ultimii ani", afirma Dochia.

Ingrijorarea sefului Supravegherii BNR

Nicolae Cinteza este ingrijorat de faptul ca atat timp cat creditele neperformante continua sa creasca, se poate ajunge ca "sursa locala" sa finanteze neperformanta.

"Este evident ca se va intampla. Creditele neperformante sunt acoperite pana la urma din sursele locale, din ceea ce realizeaza bancile in Romania. Nu ma astept ca bancile sa aduca bani din strainatate ca sa acopere pierderile, chiar daca temporar aduc bani din afara ca sa faca fata cerintelor puse de reglementator. Pana la urma ele vor incerca sa isi acopere aceste pierderi din profiturile unitatilor locale", sustine analistul economic Dochia.

Care vor fi efectele pe piata locala

Efectul principal ar fi asupra creditarii care va ramane la un nivel scazut, spun analistii. Dochia considera ca nu ne putem astepta la o reluare rapida a creditarii, mai ales in conditiile in care si Ministerul Finantelor atrage fonduri de pe piata.

De asemenea, in cazul in care o banca din strainatate ar ajunge sa aibe pierderi la subsidiarele locale, incat sa trebuiasca sa aduca bani din strainatate pentru a-si acoperii pierderile, "fara indoiala ca s-ar gandii sa isi inchida subsidiara locala", sustine Dochia.

"Nu ar suporta o hemoragie de fonduri pe care sa o acopere din strainatate pentru multa vreme", completeaza analistul.

Insa, in mod normal, odata ce Zona Euro a iesit din recesiune si Romania are crestere economica , "nu exista motive sa nu se reia creditarea" sustine Dragos Cabat. El considera ca realuarea creditarii se tot amana si datorita conflictului din Siria, deoarece sunt o serie de evenimente intrernationale care intarzie aceasta reluare a creditarii.

BNR monitorizeaza gradul de acoperire a neperformantelor cu provizioane la fiecare banca

Potrivit analistilor, bancile din Romania au unn grad de acoperire a creditelor neperformante foarte bun, de peste 14%.

"Este suficient. Nu exista pericole sistemice pentru bancile din Romania. Acestea sunt monitorizate de banca centrala, iar banca centrala in momentul in care a identificat o banca cu o slabiciune, a luat legatura cu actionarii bancii respective si le-a cerut sa aduca fonduri suplimentare pentru a fi sigura ca nu exista riscuri. Pana in momentul de fata s-au conformat. Actionarii au adus fonduri si inca fonduri de capital propriu, o structura de cap foarte buna", a declarat Dochia.

Banca Nationala ia masuri cu mult timp inainte de a se ajunge in situatia in care o banca sa aibe probleme de capitalizare.

"BNR poate sa verifice daca politica bancii respective este prudenta, ca in felul asta sa nu mai continue cu niste politici care sa ingreuneze si mai mult situatia", afirma analistul.

De asemenea, banca centrala le pune sa aduca bani de la banca mama ca sa finateze aceste neperformante sau in caz contrar, le limiteaza capacitatea de a opera in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite neperformante banci, #Directia Supraveghere BNR, #filiale banci romania, #expunere banci Romania , #stiri BNR