ANEIR: Majorarea dobanzii BNR provoaca pierderi exportatorilor

Marti, 05 Februarie 2008, ora 14:04
1089 citiri
ANEIR: Majorarea dobanzii BNR provoaca pierderi exportatorilor

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania sustine ca recenta masura a Bancii Nationale, de crestere a dobanzii de politica monetara la 9%, va reduce inflatia, dar va genera pierderi pentru exportatori si pentru producatorii de bunuri si servicii care au realizat programe de investitii pentru cresterea competitivitatii, potrivit unui comunicat al ANEIR.

'Recenta masura de crestere a dobanzii BNR, vanturata in presa de casandrele capitalurilor speculative (casandre platite pe functii de analisti bancari), va avea un singur efect pozitiv pentru tara: reducerea inflatiei. Principalii perdanti vor fi exportatorii, cu intreprinderile colaboratoare unde muncesc si isi castiga existenta peste un milion de salariati, plus familiile acestora', a declarat, in comunicat, secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

Producatorii de bunuri si servicii care-si propusesera programe de investitii pentru cresterea competitivitatii vor fi nevoiti sa-si abandonze proiectele, din cauza costurilor ridicate ale creditelor de care au nevoie, potrivit ANEIR.

De asemenea, reprezentantii asociatiei sustin ca si romanii vor fi pagubiti in urma cresterii dobanzii BNR, din cauza amplificarii deficitului comercial.

In acelasi timp, ANEIR considera ca Banca centrala a fost lasata singura in lupta cu inflatia si ca interventia exasperata a bancii a fost generata de ignoranta guvernamentala. Potrivit asociatiei, masura BNR va incuraja speculantii de fonduri din tara si din strainatate.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.