Angajamentele publice, o treime din PIB

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 14:05
1159 citiri
Angajamentele publice, o treime din PIB

Ponderea angajamentelor administratiei publice in produsul intern brut (PIB) a ajuns la 33,8% la finalul primului trimestru, de la un nivel de 32,1% la sfarsitul anului trecut, respectiv 24,6% la 31 martie 2009, arata datele publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn.

"Aceasta crestere s-a datorat in special emiterii de noi titluri in lei atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, precum si atragerii de noi imprumuturi, ponderea fiind detinuta de creditele externe acordate de FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru finantarea deficitului bugetar", se mentioneaza in raport.

Datoriile comerciale ale administratiei publice, exprimate ca pondere in PIB, s-au diminuat la 5,6% la finalul primului trimestru al acestui an, de la 5,8% la finalul trimestrului I din 2009.

"In ceea ce priveste evolutia in structura a activelor in intervalul analizat, ca pondere in produsul intern brut, mentionam ca actiunile si alte participatii ale statului au crescut de la 9,4% la 9,8%, iar depozitele administratiei publice plasate au crescut de la 3,9% la 6,4%, ca urmare a emisiunii de euroobligatiuni efectuate de Ministerul Finantelor Publice pe piata externa, in timp ce creantele bugetare s-au diminuat de la 7,1% la 6,6%", se mai arata in raport.

In schimb, totalul activelor administratiei publice a crescut ca pondere in produsul intern brut la 22,8% la finalul primului trimestru al acestui an, de la 20,4% la 31 martie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #pib, #angajamente, #publice , #stiri BNR