ANPC nu poate suspenda activitatea de creditare a unei banci

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 15:36
1719 citiri
ANPC nu poate suspenda activitatea de creditare a unei banci

Comisia de Buget din Camera a adoptat modificarea articolului 89 din OUG 50 si a decis ca ANPC sa nu aiba dreptul sa ceara BNR suspendarea activitatii de creditare a unei banci comerciale si ca doar banca centrala poate decide acest lucru, dupa ce se autosesizeaza, informeaza NewsIn.

Astfel, articolul 89 arata ca "odata cu aplicarea sanctiunii amenda contraventionala, agentul constatator poate propune una dintre urmatoarele masuri complementare: a) suspendarea derularii campaniei publicitare care incalca prevederile art 8 si 9 pana la intrarea in legalitate; b) aducerea tuturor contractelor similare in conformitate cu prevederile legale, in termen de 30 de zile".

Totodata, masura complementara propusa pentru a fi aplicata se dispune prin ordin emis de conducatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), iar ordinul emis poate fi contestat in instanta de contencios administrativ.

Potrivit aceluiasi articol, creditorii sunt obligati sa informeze Banca Nationala a Romaniei /BNR) in termen de doua zile lucratoare despre sanctiunile ce le-au fost aplicate de ANPC pentru incalcarea dispozitiilor OUG 50.

Initial, vicepresedintele ANPC, Samuel Calota, a solicitat modificarea articolulul 89 din ordonanta in sensul in care ANPC putea solicita BNR sa dispuna suspendarea activitatii de creditare a unei banci pe tipuri de produse pana la intrarea in legalitate.

Propunerea a fost insa respinsa de deputati.

"Ceea ce nu ne da voie tratatul de aderare, nu ne da voie sa dam competenta ANPC sau pompierilor sau ANAF sa transimta sarcini Bancii Nationale a Romaniei. Vorbim de acelasi lucru, dar pus in ecuatii diferite. Banca Nationala se implica, nu are cum sa nu se implice, numai ca nu poate sa-i ceara chestia aceasta o autoritate executiva (...) Si eu am crezut ca putem face din ANPC inspectorul de teren si din BNR decidentul din birou si sa impartim sarcinile.

Analizand in contextul tratatului si discutiilor cu Banca Centrala Europeana, a practicilor europene, am ajuns la concluzia ca nu se poate asa", a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina, a declarat ca prin tratatul de aderare a Romaniei la UE s-a stabilit ca Guvernul nu poate da niciun fel de sarcina BNR, niciun fel de trimitere, fara avizul expres al Bancii Centrale Europene (BCE).

Totodata, directorul Directiei de Reglementare a BNR, Veronica Raducanescu, a declarat ca institutia nu este de acord cu amendamentul propus, "care nu raspunde in niciun fel conditionalitatii cu FMI.

O data ca este atacata independenta bancii centrale, in al doilea rand orice competenta ce se adauga bancii centrale, aici se adauga competenta pe protectia consumatorilor, trebuie informata BCE si trebuie solicitat avizul acesteia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anpc, #banca, #bnr, #creditare , #stiri BNR