Aprecierea monedei nationale creeaza neplaceri industriei hoteliere

Marti, 24 Iulie 2007, ora 11:35
1003 citiri

Aprecierea monedei nationale creeaza conflicte intre hotelieri si agentiile de turism, turismul inregistrand pierderi din export in acest moment, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Avand in vedere ca acum se incheie majoritatea contractelor pentru incoming pentru anul 2008 si ca majoritatea hotelierilor solicita preturi in lei ce includ o crestere de minim 10% prin raportarea la un leu intarit, ANAT isi exprima ingrijorarea cu privire la succesul pe care il poate avea Romania ca destinatie pentru turistii straini, in conditiile in care nu se bucura de cea mai buna imagine, iar concurenta in zona este acerba si exista suficiente alternative. Prin aceasta crestere artificiala de preturi, Romania va iesi din piata, precizeaza ANAT.

'Fenomenul, pe care Banca Nationala a Romaniei il contempla fara sa schiteze nici un gest, aduce exportatorilor pierderi care depasesc marja de castig. Incoming-ul, ca export prin turism, duce la discutii aprinse intre hotelieri si agentiile de turism: cine sa suporte aceste pierderi? Nici unii, nici ceilalti nu sunt vinovati pentru ce au contractat cu un an in urma, cand cursul era 3,5 lei pentru un euro. Dar nici nu este normal ca hotelierii sa factureze la cursuri interne artificiale, mult peste nivelul BNR, producand putinilor tour-operatori care mai indraznesc sa aduca turisti straini pierderi substantiale', apreciaza Julian Andrei, presedintele Comisiei de Incoming ANAT.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)