ARB: Regulile privind mobilitatea contului bancar vor intra in vigoare de la 1 aprilie

Marti, 16 Martie 2010, ora 16:43
1715 citiri
ARB: Regulile privind mobilitatea contului bancar vor intra in vigoare de la 1 aprilie

Regulile comune pentru institutiile de credit privind mobilitatea conturilor bancare sunt in curs de avizare la BNR si vor intra in vigoare de la 1 aprilie, a declarat consilierul principal al Asociatiei Romane a Bancilor, Constantin Rotaru.

"Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administratie al ARB si sunt in proces de avizare la BNR. (...)

Noile reguli vor intra in vigoare la 1 aprilie, iar ulterior fiecare banca membra a Asociatiei trebuie sa isi pregateasca procedurile operationale si le aplice, in contextul in care se cunosc deja procedurile", a declarat Rotaru, pentru Mediafax.

El a precizat ca cinci banci au anuntat deja ca si-au pregatit structura operationala pentru aplicarea noilor reguli.

"Nu ma astept la un efect foarte mare al acestor reguli, intrucat spre deosebire de alte state europene clientii romani au conturi deschise la mai multe banci si, in plus, nu exista foarte multe conturi la care se utilizeaza serviciul de debit direct", a continuat Rotaru.

Comisia Europeana a anuntat, la inceputul lunii noiembrie 2009, ca la nivelul Uniunii Europeane toti consumatorii, cu exceptia celor din Romania, au posibilitatea sa-si transfere mai usor conturile de la o banca la alta in cadrul aceluiasi stat membru.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme.

In sfarsit, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#arb, #reguli, #cont, #bancar, #institutii, #credit , #stiri BNR