ARB simplifica transferul conturilor curente in lei

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 11:04
1040 citiri
ARB simplifica transferul conturilor curente in lei

Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a aprobat regulile comune privind mobilitatea conturilor curente in lei ale persoanelor fizice, care simplifica transferul unui cont curent de la o banca la alta, dupa ce Bruxelles-ul criticase in noiembrie ARB pentru lipsa normelor, precizeaza NewsIn.

Regulile au primit anterior si avizul consultativ al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Consiliul de Administratie al ARB considera ca intrarea in vigoare a Regulilor Comune se va face intr-un timp scurt, intrucat acestea au fost elaborate de Comisiile de specialitate din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor", se spune in comunicatul asociatiei.

La inceputul lui noiembrie 2009, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei ca este singura tara din UE in care asociatia bancilor nu a implementat principii de autoreglementare, prin care clientii pot sa-si transfere mai usor conturile curente de la o banca la alta.

In urma presiunilor de la Bruxelles, ARB a anuntat cateva zile mai tarziu ca lucreaza la reglementarea transferului de conturi intre banci, care sa usureze aceste operatiuni, insa preciza ca implementarea masurilor va fi posibila abia in 2010.

Prin acest acord de autoreglementare, clientul care vrea sa-si mute contul curent la o alta banca din tara va primi asistenta de la noua banca pe tot parcursul transferului.

In prezent, bancile din Romania pot face, la cererea clientilor, transferuri de conturi la banci diferite, fara sa solicite taxe suplimentare, dar nu exista inca un mecanism prin care banca de la care clientul pleaca si banca la care clientul isi deschide contul sa schimbe electronic informatii pentru derularea in mod cursiv a tuturor operatiunilor care sosesc la banca veche dupa mutarea contului la banca noua.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie 2008 de sectorul bancar european si care se regasesc si in regulile aprobate acum de ARB, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme.

De asemenea, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

#arb, #banca, #bnr, #conturi, #lei , #stiri BNR