Asociatia Societatilor Financiare vrea o supraveghere standardizata asupra IFN-urilor

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 13:33
1539 citiri
Asociatia Societatilor Financiare vrea o supraveghere standardizata asupra IFN-urilor
Cele mai mari probleme privind clauzele abuzive sunt la institutiile financiare nebancare

Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania vrea ca supravegherea institutiilor financiare nebancare (IFN) de catre Banca Nationala a Romaniei sa fie standardizata, indiferent de Registrul de autorizare, si sa fie impuse o serie de bune practici pentru toate IFN-urile.

"ALB, ca asociatie profesionala, se delimiteaza de comportamentul IFN-urilor nemembre si care nu sunt semnatare ale Codului de bune practici si sustine in continuare standardizarea supravegherii BNR catre IFN-uri, indiferent de Registrul de autorizare si impunerea bunelor practici in domeniu", a declarat pentru Mediafax secretarul general al asociatiei, Adriana Ahciarliu.

Ea a reamintit ca IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezinta organizatia, sunt singurele institutii din aceasta categorie supuse supravegherii stricte a BNR, ca in cazul bancilor, pe cand cele din Registrul General si cel de Evidenta sunt "libere in piata".

"Ingrijorarea noastra fata de aceasta abordare a luat in considerare atat corecta informare a consumatorului, cat si evitarea unui risc reputational si de imagine indus prin confuzia definirii in comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare pana la case de amanet", a explicat Ahciarliu.

Cele mai mari probleme clauze abuzive nu sunt doar la banci

Presedintele ANPC, Bogdan Nica, a declarat ca cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regasesc neaparat la marile institutii de credit din sistemul bancar, ci la institutiile financiare nebancare, cooperativele de credit si organizatiile tip CAR, unde e "nenorocire".

Nica a aratat ca aceste institutii sunt reprezentate de o asociatie, ALB, pe care a calificat-o "mult mai vocala" decat Asociatia Romana a Bancilor. Presedintele ANPC a mentionat ca a avut discutii cu reprezentantii ALB, dar acestia s-au aratat mult mai refractari decat bancherii.

In replica, secretarul general al ALB spune ca nu este sanatos din punct de vedere economic si corect din perspectiva competitionala si de comunicare sa fie definite cu acelasi termen institutiile financiare nebancare din cele trei Registre IFN ale BNR, care impun standarde diferite de supraveghere si obiecte diferite de activitate.

"Daca, in conformitate cu declaratiile presedintelui ANPC, <>, din punctul de vedere al domniei sale in raport cu recent modificata lege a clauzelor abuzive, sunt increzatoare sa afirm ca nici membrii ALB nu pot fi diagnosticati ca o <>, acestia fiind direct supravegheati de BNR", a conchis Ahciarliu.

#clauze abuzive, #credite banci, #probleme clauze , #stiri BNR