Banca Mondiala sfatuieste BNR sa permita intarirea leului

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 15:56
1188 citiri
Banca Mondiala sfatuieste BNR sa permita intarirea leului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite intarirea leului in scopul mentinerii inflatiei in tinta stabilita pentru acest an, a declarat, pentru Bloomberg, economistul sef al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale, Catalin Pauna.

BNR, care se lupta cu accelerarea inflatiei, ce decurge din cresterea la nivel global a preturilor combustibililor si alimentelor, poate folosi un leu mai puternic pentru a tine in frau preturile, pe fondul cresterii economice, a spus Pauna, marti, intr-un interviu.

Dupa doi ani de recesiune, Romania incearca sa-si reia cresterea economica si sa scada inflatia care a atins in martie recordul Uniunii Europene (8%), relateaza Bloomberg.

"Aducerea inflatiei in interiorul tintei din acest an a bancii centrale va fi o provocare si va necesita politici adecvate. BNR ar putea utiliza cursul de schimb ca politica. Aprecierea leului are un impact clar asupra inflatiei si acesta e destul de rapid", a precizat Catalin Pauna.

Pentru 2011, BNR are o tinta de inflatie de 3% (plus sau minus un punct procentual) si a stabilit o prognoza de 3,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#banca mondiala, #bnr, #inflatie, #apreciere moneda nationala , #stiri BNR