Bancile, afectate de creditele in valuta atrase de companii din strainatate?

Luni, 29 Iunie 2009, ora 13:07
1556 citiri
Bancile, afectate de creditele in valuta atrase de companii din strainatate?

Expunerea valutara a sectorului corporatist este mai mare decat o sugereaza valoarea creditelor interne, datorita imprumuturilor contractate direct din strainatate de marile companii, conducand la o crestere potentiala a expunerii indirecte a bancilor la riscul valutar, potrivit BNR.

"Expunerea sectorului corporatist la riscul valutar este mai mare decat o arata creditele interne contracte de acesta. Aceasta se datoreaza in particular firmelor mari, ale caror imprumuturi directe in strainatate au crescut in cursul anului 2008. Aceasta vulnerabilitate, la randul ei, creste expunerea indirecta a bancilor la riscul valutar", se arata in raportul din 2009 al Bancii Nationale asupra stabilitatii financiare, precizeaza Mediafax.

Pe de alta parte, BNR precizeaza ca vulnerabilitatea directa a sistemului bancar la riscul cursului de schimb evidentiat de pozitia valutara este redusa, dat fiind reglementarea stricta in materie a bancilor romanesti.

"Expunerea valutara a sectorului corporatist este insa mai mare decat o sugereaza valoarea creditelor interne reflectate in bilantul bancilor, datorita imprumuturilor contractate direct in strainatate, precum si folosirii leasingului financiar, ceea ce conduce la o crestere potentiala a expunerii indirecte a bancilor la riscul valutar", se mai arata in raport.

In acelasi timp, BNR spune ca riscul direct al modificarii cotatiilor actiunilor este redus pentru sistemul bancar romanesc iar riscul de rata a dobanzii are un efect direct limitat asupra profitabilitatii sistemului bancar, expunerea bancilor la acest risc fiind determinata in mare masura de strategia lor de finantare.

"Expunerea directa a institutiilor de credit din Romania la riscul de curs de schimb se pastreaza la un nivel redus, ponderea pozitiei valutare totale in fondurile proprii situandu-se, pentru al patrulea an consecutiv, sub 2%.

Trecerea de la pozitii valutare predominant scurte la pozitii valutare predominant lungi, produsa pe parcursul anului 2006, s-a mentinut si in 2008, insa diferenta dintre acestea s-a majorat", precizeaza BNR.

Astfel, sistemul bancar romanesc nu ar fi afectat pe ansamblu de o eventuala modificare ampla a cursului de schimb pe canalul direct, in conditiile in care pozitia valutara totala reglementata nu poate depasi 20% din fondurile proprii, concluzie atestata si de analizele de testare la stres a bancilor.

In ultimul trimestru din 2008, BNR a evaluat prin teste de rezistenta la stres riscul de rata a dobanzii al sistemului bancar prin modificari ale curbei randamentelor externe cu pana la 2 puncte procentuale, teste care au aratat ca vulnerabilitatea directa a sistemului bancar la riscul de rata a dobanzii pare a fi limitata.

Potrivit testelor derulate de BNR, s-a constatat ca la finele lunii martie 2009, fata de sfarsitul anului trecut, a crescut preferinta bancilor pentru plasamentele in titluri de stat, instrumente lichide cu grad de risc foarte scazut.

Rezultatele testelor de stres derulate in martie 2009, pe un scenariu stabilit in colaborare cu FMI, indica faptul ca, desi la nivelul sistemului bancar riscul de rata a dobanzii pentru activele si pasivele denominate in valuta este relativ scazut, cu un impact negativ asupra fondurilor proprii la finele acestui an, de numai 1,56%, la nivel individual exista diferente semnificative. Pentru activele si pasivele denominate in lei, rezultatele arata o crestere modica a fondurilor proprii la nivel agregat, cu 0,68 puncte procentuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bnr, #credite, #expunere, #valutara , #stiri BNR