Bancile au externalizat credite de 17 mld euro, ca sa scape de RMO

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:38
1383 citiri
Bancile au externalizat credite de 17 mld euro, ca sa scape de RMO

Volumul creditelor externalizate de banci in intervalul 2006-2008 se ridica la aproximativ 35% din soldul creditelor la finalul anului trecut, au declarat pentru NewsIn surse din banca centrala, in conditiile in care volumul imprumuturilor la 31 decembrie 2008 era de aproape 50 miliarde euro.

Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit se plasa, la finalul lunii decembrie 2008 la 198,09 miliarde lei (49,7 miliarde euro), potrivit datelor BNR.

Astfel, valoarea portofoliului de credite externalizate de bancile din Romania este de circa 69,3 miliarde lei (17,4 miliarde euro).

"Potrivit datelor pe care le-am adunat de la banci, volumul imprumuturilor externalizate intre 2006 si 2008 reprezinta aproximativ 35% din creditul in stoc la finalul anului trecut. Sunt cateva banci, 7-8, care externalizeaza portofolii de credite", au declarat sursele, pentru NewsIn.

Acestea nu au dat detalii legate de maturitatea imprumuturilor externalizate.

Bancile au ales sa externalizeze, in ultimii ani, sume importante din portofoliile de credite, pentru a evita o serie de masuri costisitoare impuse de reglementarile pietei bancare din Romania, precum constituirea de rezerve minime obligatorii, pentru care nivelul este in prezent de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

BNR a inceput, in acest an, sa relaxeze RMO, si a decis sa scuteasca bancile de constituirea rezervelor obligatorii pentru finantarile cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #credite, #externalizate, #sold , #stiri BNR