Bancile au redus dobanzile la depozite, dar au scumpit finantarile in lei pentru firme

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 16:02
1812 citiri
Bancile au redus dobanzile la depozite, dar au scumpit finantarile in lei pentru firme

obanzile practicate de bancile comerciale pentru depozite au scazut in iulie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, dar finantarile noi, in lei, s-au scumpit, in special cele acordate firmelor, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 2,94% pe an in iulie 2014 fata de 3,04% pe an in iunie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 2,43% pe an in luna iunie, la 2,27% pe an in iulie. Dobanzi mai mari au acordat bancile, in iulie, pentru depozitele noi in lei constituite de populatie pe o perioada mai mare de doi ani, media acestora fiind de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o luna inainte. De asemenea, se remarca saltul dobanzilor acordate de banci firmelor pentru depozitele in lei cuprinse intre unu si doi ani, de la o medie de 0,93% pe an in iunie, la 1,55% pe an in iulie.

La euro, bancile au redus dobanzile in iulie fata de iunie atat la depozitele noi, de la 1,52% pe an la 1,45% pe an, cat si la cele vechi, de la 1,83% pe an la 1,77% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 1,92% pe an la 1,87% pe an in cazul depozitelor din sold, dar si pentru cele noi, de la 1,85% pe an la 1,78% pe an. O crestere a fost consemnata la depozitele noi in euro, constituite de populatie pe o perioada de peste doi ani, la o medie de 1,89% pe an in iulie de la 1,75% pe an luna anterioara. Astfel, dobanzile pentru depozitele noi in euro constituite de populatie au revenit aproape de nivelul inregistrat in urma cu un an, de 1,9% pe an, mai reiese din datele BNR.

La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut in iulie, la 8,3% pe an, de la 8,61% pe an in iunie, ajung cu peste doua puncte procentuale sub media practicata in urma cu un an, respectiv 10,42% pe an. In schimb, pentru imprumuturile in lei nou acordate bancile au solicitat dobanzi mai mari, de 7,28% pe an in iulie, fata de 7,09% pe an in iunie 2014. Pentru populatie, imprumuturile noi in lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobanda de 8,17% pe an, in scadere cu aproape trei puncte procentuale fata de anul trecut, dar cele pentru locuinte, cu dobanda fixa intre cinci si zece ani, s-au scumpit cu peste un punct procentual de la o luna la alta, la 6,59% pe an.

Pentru imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 5,02% pe an in iulie, nivel apropiat atat de cel din urma cu un an (5,08%) cat si de cel din luna anterioara (5,1%). La creditele noi, bancile au redus dobanzile la 4,37% pe an in iulie, de la 4,44% pe an in luna anterioara. Dar, pentru populatie, dobanzile anuale efective pentru creditele de consum noi, in euro, au crescut, la o medie de 7% pe an in iulie, de la 6,93% pe an in iunie si de la 6,73% pe an in august 2013.

Potrivit datelor BNR, si pentru creditele noi in euro, cu dobanda fixa intre unu si cinci ani, sub un milion de euro, acordate firmelor, bancile au perceput, in iulie, dobanzi mai mari, de 6,28%, in medie, fata de 5,6% in iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite romania, #depozite romania, #banci dobanzi , #stiri BNR