Bancile din Romania ar putea avea nevoie de 5 mld. euro

Marti, 18 Mai 2010, ora 16:10
1237 citiri
Bancile din Romania ar putea avea nevoie de 5 mld. euro

Bancile din Romania ar putea avea nevoie de circa 5 mld. euro, daca s-ar aplica sistemul Basel III cu cerinte mai restrictive, in conditiile in care bancile din zona euro ar trebui sa atraga 1.500 miliarde euro, a declarat marti Claudiu Cercel, director general al BRD.

"Calculele pentru bancile din zona euro indica nevoia de a emite 1.500 miliarde euro, care reprezinta o suma uriasa la nivelul Uniunii Europene. (...)

Daca s-ar mentine aceleasi proportii, in Romania bancile prezente ar trebui sa atraga in jur de 5 miliarde euro.

Probabil ca acest calcul mai trebuie rafinat, dar oricum este o suma foarte importanta", a mentionat Cercel, in cadrul unui seminar organizat de BNR.

El a adaugat ca, in cazul aplicarii Basel III, sunt doi indicatori care vor pune mari probleme.

Un indicator care va deveni obligatoriu pentru banci isi propune sa asocieze fiecarei clase de active pasive o anumita stabilitate.

Astfel, pentru fiecare credit bancile trebuie sa aiba resurse stabile in proportie de 70-80-90%, respectiv depozite pe termen mai lungi.

Un alt indicator arata in ce masura bancile comerciale detin suficiente active lichide pentru a face fata unor iesiri de lichiditati in conditii de stres.

Cercel a precizat ca, in Romania, depozitele atrase de bancile comerciale sunt pe termen scurt, de pana la trei luni, in pofida eforturilor depuse de acestea.

Totodata, rulajul de piata secundara a titlurilor de stat este redus, reprezentand mai putin de 2%, motiv pentru care institutiile sunt dependente de operatiunile BNR.

#bancile, #romania, #zona, #euro, #miliarde , #stiri BNR