Bancile grecesti, sub supravegherea atenta a BNR

Joi, 16 Iunie 2011, ora 22:50
1473 citiri
Bancile grecesti, sub supravegherea atenta a BNR

Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive, de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare, a declarat joi Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

"Banca Nationala a luat masuri preventive, de monitorizare atenta prin raportari saptamanale a bancilor respective (grecesti - n.r.) in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situtia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat ca sunt solide din punct de vedere financiar", a spus Georgescu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, "intr-un dozaj adecvat" in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

"Pozitia de lichiditate a bancilor grecesti se prezinta in termeni confortabili, iar faptul ca detin inclusiv un portofoliu de titluri de stat le confera posibilitatea de a accesa fonduri de la BNR prin instrumentele cunoscute.

Nu in ultimul rand faptul ca au o solvabilitate foarte buna le face eligible ca atunci cand va fi necesar Banca Nationala a Romaniei sa intervina cu instrumentele necesare pentru sustinerea lichiditatilor respective", a afirmat Georgescu.

El a spus ca masurile la care face referire vor fi aplicate doar daca unele banci elene nu vor mai fi capabile sa sustina subsidiarele din Romania, ceea ce nu este cazul in prezent.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).

Banca japoneza Nomura considera ca situatia din Grecia va afecta cu siguranta Romania si Bulgaria, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene. 

#bnr, #grecia, #banci, #monitorizare banci grecia , #stiri BNR