Bancile nu pot avea actiuni la firme mai mult de patru ani - BNR

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 13:18
1501 citiri
Bancile nu pot avea actiuni la firme mai mult de patru ani - BNR

Directorul adjunct din cadrul directiei juridice a BNR, Alexandru Paunescu, sustine ca BNR nu este de acord cu solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care propune ca detinerea de actiuni de catre banci la unele firme de la trei plus un an, la cinci plus doi ani, pentru ca ar deveni o detinere perpetua si in plus termenul este preluat din practica internationala, conform NewsIn.

"Cu privire la perioada de detinere de actiuni, ARB a solicitat o perioada de maximum cinci ani cu o perioada de prelungire de doi ani. Depasirea, din punctul nostru de vedere, a termenului de trei ani plus unul catre sapte ani se transforma intr-o detinere aproape perpetua de parti sociale sau actiuni si atunci lucrul acesta, fiind intalnit si la nivel extern, nu cred ca este posibil sa facem derogare de la el", a spus directorul adjunct din cadrul directiei juridice a BNR, Alexandru Paunescu.

El a declarat ca perioada de timp din cadrul acestor reglementari este cea folosita la nivel international.

De asemenea, reprezentantul BNR a adaugat ca Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat relaxarea conditiilor regulamentului 3/2008 privind constituirea de provizioane referitor la initierea de proceduri judiciare.

"Referitor la limitarea de acordare a noi finantari de pana la 25% din valoarea expunerii anterioare conversiei, propunerea ARB a fost ca decizia cu privire la suma maxima sa ramana la banca si sa fie o decizie de afaceri.

Raspunsul nostru este ca ar trebui, tinand cont ca ne aflam intr-o perioada de restructurare si anume in situatia in care un debitor este cu un picior in groapa, ca societatile comerciale sa incerce sa disperseze riscul si sa creeze conditii pentru sindicalizarea riscului si nu pentru a depasi aceasta limita, pe care noi o consideram fezabila", a mai spus Paunescu.

Totodata, el a declarat ca se va discuta cu Consiliul Concurentei despre concentrarea economica, pentru a vedea in ce masura se poate restrange timpul necesar primirii raspunsului de la Consiliul Concurentei, deoarece acesta este un proces care consuma foarte mult timp.

"Termenul pe care BNR il are la dispozitie pentru analiza fiecarei conversii este prea lung, spun cei de la ARB. Aici, din punctul de vedere al BNR, nu poate fi un termen mai scurt pentru ca aprobarea pe un plan necesita timp si nu cred ca putem sa renuntam la aceste 60 de zile", a spus Paunescu.

El a mentionat ca proiectul de conversie a datoriilor in actiuni a primit un punct de vedere negativ de la Guvern si ca a fost respins de Comisia Buget, Finante si Banci din Senat, dar a precizat ca nu Senatul este camera decizionala, ci Camera Deputatilor.

"Punctul de vedere al Guvernului a facut trimitere la BNR pentru un test de stres. Noi am transmis un punct de vedere formulat de trei departamente din BNR: juridic, stabilitate financiara si reglementare. Din punctul nostru de vedere, pe partea de prudenta nu avem un impact in acest sens", a mai spus Paunescu.

Pe de alta parte, el a mentionat ca din punct de vedere juridic mai exista un amendament si ca acest proiect de act normativ trebuie trimis spre avizare Bancii Centrale Europene, avand impact pe piata institutiilor de credit si implicit asupra activitatii bancii centrale.

Un proiect al BNR isi propune sa reglementeze conversia datoriilor in actiuni realizata de catre institutiile de credit.

Proiectul ar avea in vedere ipoteza conversiei ca formula de dobandire a controlului (modelul creditorului-antreprenor), deoarece institutiilor de credit li se va cere sa puna in practica un plan concret de restructurare financiara a societatii debitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #detinere actiuni, #firme actiuni, #propunere arb, #bnr , #stiri BNR