Bancile nu vor obtine profit in 2010

Marti, 24 August 2010, ora 23:36
1767 citiri
Bancile nu vor obtine profit in 2010

Sistemul bancar din Romania va inregistra un rezultat financiar nul in acest an, in contextul in care provizioanele vor avansa cu 38%, in principal ca urmare a deteriorarii expunerilor fata de companii, potrivit scenariului luat in calcul de BNR la realizarea celor mai recente teste de stres, informeaza Mediafax. 

BNR a realizat in luna iulie a acestui an cel mai recent exercitiu de testare la stres a bancilor pentru a evalua rezistenta la socuri macroeconomice pronuntate posibile, dar nu probabile, care nu reprezinta insa o prognoza, potrivit raportului de stabilitate financiara publicat, marti, de BNR.

Exercitiul de testare la stres a inclus institutiile de credit persoane juridice romane si a avut in vedere un orizont de doi ani, respectiv 2010 si 2011.

"Deteriorarea calitatii portofoliului de credite se datoreaza in special expunerilor fata de companii (in 2010), respectiv fata de populatie (in 2011).

Cresterea cheltuielilor privind deprecierea activelor financiare (provizioane) este estimata la aproximativ 38% pentru 2010 (52% pentru expunerile fata de companii, respectiv 25% pentru cele fata de populatie), si la 21% pentru 2011 (11% pentru expunerile fata de companii, respectiv 31% pentru cele fata de populatie)", potrivit raportului.

Banca centrala noteaza ca variatia veniturilor din dobanzi are un efect marginal asupra profitului, in pofida scaderii ratelor de dobanda asumate in testare. "In conditiile scenariului, rezultatul financiar cumulat la nivelul sistemului bancar la finele anului 2010 este unul nul, cu un reviriment in anul 2011", se spune in raport.

Conform rezultatelor testului, sistemul bancar romanesc este capitalizat corespunzator pentru a rezista in fata unor conditii negative induse de factorii macroeconomici inclusi in scenariu, evaluare atestata de o diminuare redusa a indicatorului de solvabilitate pe parcursul celor doi ani analizati.

Astfel, la nivel agregat, indicatorul de solvabilitate ar putea inregistra o diminuare cu doar un punct procentual pe orizontul de timp analizat, ajungand la nivelul de 13,5% la finele anului 2011, comparativ cu 14,3% la finele lunii iunie 2010, in conditiile repartizarii relativ uniforme a cheltuielilor aferente provizioanelor constituite pentru riscul de credit.

Rata solvabilitatii va ramane semnificativ superioara nivelului minim reglementat de 8%, respectiv celui impus in procesul de supraveghere de 10%.

Impactul asupra institutiilor de credit a fost urmarit prin doua canale distincte, respectiv cel direct de transmisie a socurilor, prin care se masoara modificarea veniturilor realizate de catre banci ca urmare a conditiilor adverse, si prin canalul indirect, prin care se estimeaza potentiala scadere a fondurilor proprii ca urmare a cresterii cheltuielilor cu provizioanele aferente riscului de credit, pe fondul acumularii unui volum mai mare de credite neperformante.

Bancile au intrat deja pe pierdere in prima jumatate a acestui an, in principal din cauza majorarii cheltuielilor cu provizioanele. In structura, la finele primului semestru, 83,6% din totalul provizioanelor erau reprezentater de cele aferente creditelor si dobanzilor cu serviciul datoriei mai mare de 90 de zile si/sau pentru care s-au initiat proceduri judiciare.

Rata creditelor neperformante a crescut de la 2,8% in decembrie 2008 la 10,2% in iunie 2010, valoarea situandu-se putin peste media regionala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#banci, #bnr, #companii, #profit , #stiri BNR