Bancile si-au majorat capitalul social cu 1,9 mld. lei in S1

Miercuri, 25 August 2010, ora 00:03
974 citiri
Bancile si-au majorat capitalul social cu 1,9 mld. lei in S1

Bancile si-au majorat capitalul social cu 1,9 miliarde de lei in primul semestru, depasind contributiile de 1,3 miliarde de lei insumate pe parcursul intregului an 2009, potrivit raportului de stabilitate financiara pe 2010 publicat marti de BNR citat de Mediafax.

"Capitalul social, inclusiv primele de capital, a ramas cel mai important element de sustinere a fondurilor proprii de nivel 1 (cu o contributie de aproximativ 70%). Aceasta situatie s-a datorat noilor aporturi de capital pentru 14 banci persoane juridice romane.

Suplimentarile au cumulat 1,3 miliarde lei (aproximativ 325 milioane euro; in 2009 - n.r.) si au condus la o crestere anuala, in termeni reali, a capitalului social apartinand bancilor persoane juridice romane cu aproximativ 6% (inferioara celei consemnate in anul anterior, de 13%)", potrivit raportului.

Banca centrala mentioneaza ca o parte dintre aceste operatiuni de majorare a capitalului au fost efectuate la solicitarea BNR, in scopul de a majora capacitatea bancilor de a acoperi pierderile contabile consemnate pe seama restrangerii activitatii, cresterii cheltuielilor cu provizioanele, precum si a costului crescut al resurselor interne si externe.

"De asemenea, in primul semestru al anului 2010, un numar de 12 banci si-au majorat capitalul social, noile injectii de capital depasind cresterea aferenta intregului an 2009 (1,9 miliarde lei)", se mai arata in raport.

Toate institutiile de credit din Romania sunt adecvat capitalizate si au consemnat in perioada iunie 2009 - iunie 2010 un raport de solvabilitate superior pragului de 10% impus in procesul de supraveghere si numai sase banci aveau o salvabilitate cuprinsa intre 10% si 12%.

Concentrarea cea mai mare de banci din punct de vedere al solvabilitatii era aferenta, la finele primului semestru, palierului de 12 - 16%, in care se incadrau zece institutii de credit. Totodata, la finele primului semestru, noua banci raportau niveluri foarte ridicate ale solvabilitatii, respectiv de peste 20%.

Analiza raportului de solvabilitate calculat pe grupe de banci in functie de criteriul activelor detinute arata ca desi bancile mari continua sa dispuna in termeni relativi de cel mai redus palier de solvabilitate (13% in decembrie 2009 si iunie 2010), acesta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu situatia din septembrie 2008.

Intr-o situatie diferita se afla bancile mici, care desi dispun in continuare de cel mai inalt nivel de capitalizare (19% in perioada decembrie 2009 - iunie 2010), acesta s-a redus sensibil, indeosebi ca urmare a consemnarii de pierderi.

Capitalizarea bancilor de marime medie s-a imbunatatit semnificativ in anul 2009, urmata de un usor recul, pana la 18%, in acest an. Per total, in primul semestru s-a consemnat o imbunatatire semnificativa a distributiei activelor bancare in functie de raportul de solvabilitate.

Comparativ cu decembrie 2008, cand peste jumatate din active apartineau bancilor cu o solvabilitate cuprinsa intre 10 si 12%, incepand cu decembrie 2009 se constata o migrare catre intervalul imediat urmator, de 12 -16%, unde se incadrau in iunie 2010 institutii care controlau 60% din active.

Aceasta evolutie a fost determinata de faptul ca bancile mari si-au majorat nivelul de solvabilitate la peste 12%. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci, #capital social, #bnr , #stiri BNR