Bancile trebuie sa anunte BNR despre clientii care au intrat in insolventa

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:10
983 citiri
Bancile trebuie sa anunte BNR despre clientii care au intrat in insolventa

Bancile comerciale vor transmite Bancii Nationale a Romaniei (BNR), incepand de saptamana viitoare, informatii despre clientii la care a inceput procedura de insolventa, in termen de doua zile lucratoare de la momentul in care acestia au instiintat institutia de credit.

 

Potrivit legislatiei bancare, banca centrala poate solicita bancilor comerciale informatii suplimentare fata de raportarile curente cu scop prudential si statistic.

Mai multi bancheri au declarat pentru MEDIAFAX ca au primit miercuri o adresa de la BNR prin care li se solicita ca, incepand de luni, 18 mai, sa transmita datele privind clientii pentru care s-a declansat procedura de insolventa.

"Banca Nationala afla foarte tarziu chiar de cazuri de insolventa privind clienti mari. Nu exista o obligatie a bancilor de a raporta astfel de date, iar, in conditiile actuale, devine mult mai importanta o astfel de informatie", a confirmat directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, contactat de MEDIAFAX.

Cinteza a explicat ca cel mai important motiv al acestei decizii il reprezinta posibilitatea ca banca centrala sa poata analiza din timp cu bancile comerciale daca se impun masuri preventive in cazul falimentelor unor debitori importanti.

La finele lunii aprilie, bancherii au discutat cu BNR despre oportunitatea modificarii legislatiei privind insolventa, pentru a limita situatiile in care un creditor poate solicita insolventa unei companii pentru neplata datoriei, intrucat institutiile de credit sunt nevoite sa constituie la un moment dat provizioane sau sa inceapa executarea debitorului.

"Noi am adus in discutie problemele legate de insolventa. Comunitatea bancara este foarte ingrijorata de faptul ca legea insolventei permite unui creditor cu o suma modica sa ceara in instanta insolventa debitorului. De aici incep blocaje in lant care duc la nerambursare. Comisiile tehnice ale ARB lucreaza pentru propuneri concerete de modificarea cat mai rapida a legii", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

Un numar de 14.483 de firme au intrat in insolventa anul trecut, in crestere cu 75% fata de nivelul din 2007, cand 8.297 de societati au ajuns in situatia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-si plati datoriile, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Potivit unui studiu realizat de firma de management a riscului de credit Coface, in 2009 vor fi deschise peste 20.000 de cazuri de insolventa, in conditiile in care numarul total al firmelor care au intrat in insolventa a crescut in primul trimestru cu 58% fata de perioada similara din 2008, la 5.173.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci, #bnr, #clienti, #firme, #insolventa , #stiri BNR