Bancile "uita" sa reduca dobanda

Marti, 07 Iulie 2009, ora 09:25
1022 citiri
Bancile "uita" sa reduca dobanda

Bancile au fost obligate, printr-o ordonanta de Guvern, sa aplice un mod transparent de calcul in care ofera o dobanda variabila la credit.

Ca urmare, bancile isi avertizeaza clientii sa isi verifice periodic dobanda variabila daca au un credit. 

Costul unui credit este exprimat in functie de un indicator de referinta, care poate fi ROBOR - dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele in lei, stabilita zilnic de BNR-, pentru imprumuturile in lei, EURIBOR - rata dobanzii minime comunicata de Banca Centrala Europeana - pentru creditele acordate in euro - si LIBOR, la cele dolari sau franci elvetieni.

La acest indicator fiecare banca isi adauga o anumita marja de profit.

Bancile pot aplica si o dobanda de referinta proprie in functie de care sa stabileasca exact costul creditelor, cu conditia ca aceasta sa fie unica pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice si sa nu fie majorata peste un anumit nivel.

In prima varianta, cea in care costul creditului este exprimat in functie de un indicator de referinta, unele banci stabilesc in contract ca dobanda va fi recalculata in functie de evolutia indicelui.

Multe contracte prevad insa ca, in cazul in care banca nu recoreleaza dobanda, desi ar fi fost cazul, clientul este obligat sa semnaleze acest lucru, respectiv sa stie care a fost evolutia ROBOR (dobanda medie la care se imprumuta intre ele cu lei bancile din Romania), daca are credit in lei, respectiv a EURIBOR, pentru imprumuturile in euro sau LIBOR, daca a contractat un imprumut in dolari sau franci elvetieni.

In cazul in care debitorul a omis sa faca acest lucru si sa instiinteze banca in termen de 30 de zile, atunci acesta va fi nevoit sa plateasca in continuare rata majorata la credit, pana la urmatoarea recalculare a dobanzii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banci, #dobanda, #credit, #rata, #bce, #credite , #stiri BNR