Banii de la FMI, semnalul ca se va relua creditarea

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 10:53
1381 citiri
Banii de la FMI, semnalul ca se va relua creditarea

Imprumutul extern negociat de Romania, care va fi esalonat probabil pe 2 ani, este luat pentru protejarea rezervelor valutare, indicator de incredere in economia romaneasca si pentru a permite "potentiale viiitoare scaderi ale rezervelor minime in valuta, a spus economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Apelam la aceste imprumuturi din doua motive: protejarea rezervelor valutare, pentru a trimite un semnal clar de incredere in economia romaneasca si pentru potentiale viitoare reduceri de rezerve minime obligatorii in valuta, daca si cand aceasta masura va fi posibila, eventual ulterior intaririi politicii fiscale si salariale", a mentionat Lazea.

El a explicat ca finantarea externa este necesara pentru acoperirea datoriei pe termen scurt si a serviciului datoriei pe termen mediu si lung scandente, majoritar apartinand sectorului privat.

Economistul-sef al BNR a adaugat ca datele despre investitiile straine directe in ianuarie 2009 au fost pozitive. "Investitorii trebuie sa continue sa vina cu bani, iar 420 milioane euro in ianuarie reprezinta o cifra buna", a mai afirmat Lazea.

In cee a ce priveste imprumutul de la FMI, Lazea confirma declaratiile consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: banii vor ajunge in rezerva internationala a Romaniei, fiind folositi pentru balanta externa, in niciun caz pentru finantarea deficitului bugetar.

"Persista necunoscuta legata de banii de la Comisia Europeana, daca vor fi utilizati si pentru proiecte, deci pentru acoperirea deficitului bugetar sau se vor duce tot in balanta externa, la fel ca banii de la FMI", a mai explicat economistul sef al  BNR, in cadrul unui seminar bancar.

El a completat ca un eventual acord cu FMI ar prezenta trei avantaje, respectiv cresterea rezervelor internationale, sporirea credibilitatii pe plan extern, in fata investitorilor straini si "intarirea vointei politice pentru reformele interne". Dar a mai precizat ca decizia de incheiere a unui acord cu Fondul este una "politica, nu tehnica".

Cu toate ca imprumutul FMI va dezmorti sectorul bancar, oficialul BNR considera ca disciplina in privinta rambursarii creditelor trebuie intarita, iar bancile trebuie sa fie mai prudente in a-si ajuta clientii.

"Trebuie intarita disciplina in privinta rambursarii creditelor. Masuri de genul legilor prin care bancile sa fie obligate sa-si ierte toti debitorii mi s-ar parea inacceptabile. Daca de la caz la caz bancile considera ca trebuie sa amane plata pentru unii clienti, este altceva, atat timp cat se face benevol, din ratiuni economice", a explicat Lazea.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#bnr, #ce, #credite, #datorie, #deficit, #fmi, #lazea, #minime, #obligatorii, #rezerve , #stiri BNR