Barclays: Atentie la spirala deficitului si a datoriei publice

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 09:26
880 citiri
Barclays: Atentie la spirala deficitului si a datoriei publice

Tendinta de adancire a deficitului bugetar este ingrijoratoare, iar Romania are nevoie de masuri dure pentru a evita o "spirala a datoriei", afirma analistii grupului britanic Barclays.

"Problema fiscala este dificila pentru ca deteriorarile recente sunt structurale si ciclice. Tendintele nu se vor inversa automat odata cu iesirea din recesine, ci vor cere masuri politice nepopulare.

Acestea trebuie sa vizeze reforma pensiilor, tratarea pierderilor cu care se confrunta companiile de stat si majorarea principalelor impozite si taxe", afirma Daniel Hewitt, senior economist pentru economiile emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Asia la Barclays Capital. 

Pe de alta parte, Barclays considera ca statul nu va avea probleme sa isi finanteze deficitul de 4 mld. euro in noiembrie si decembrie pe plan local, dupa ce bancile straine si-au reinnoit angajamentul de a-si mentine expunerile pe Romania si nici leul nu va intra sub presiune.

Britanicii noteaza ca deficitul extern, principala problema a Romaniei in anii trecuti, s-a ajustat, astfel ca leul, care se afla aproape de minimele istorice, ar avea loc de apreciere. Totodata, BNR ar putea sa reia ciclul de relaxare a politici monetare, odata ce turbulentele de pe scena politica se vor calma, dobanda la leu putand sa coboare pana la 6% la anul, de la 8% in prezent. Pentru 2010, ei estimeaza o crestere economica de 2%, datorata in principal efectului de baza.

#barclays, #deficit, #leul, #reforme , #stiri BNR