Basescu a cerut bancilor, BNR si guvernului sa se alieze pentru a limita efectele crizei financiare

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 14:28
1346 citiri
Basescu a cerut bancilor, BNR si guvernului sa se alieze pentru a limita efectele crizei financiare

Presedintele Traian Basescu le-a cerut bancilor, BNR si guvernului sa faca un parteneriat ca sa limiteze efectele crizei economice mondiale asupra Romaniei si ca sa poata indeplini obiectivul de aderare la zona euro, in contextul in care efectele crizei incep sa se observe in economia reala. Propunerea presedintelui Traian Basescu a fost facuta in cadrul unei intalniri care a avut loc, vineri, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), unde Basescu a subliniat importanta unor politici economice prudente in actualul context international.


"Presedintele a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si in special eventualele fenomene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene , ne pot afecta in mod direct daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente", se arata in comuncatul bancii centrale.  


Discutia a vizat si evolutia sistemului bancar din ultima perioada, in contextul crizei financiare mondiale, insa presedintele a subliniat ca sistemul bancar este in continuare solid. Cu toate acestea "efecte indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale", se mai arata in comunicat.


Presedintele a prezentat in cadrul intalnirii problemele discutate in cadrul reuniunii Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles in perioada 15-16 octombrie.


Totodata, presedintele a subliniat importanta unei responsabilitati mai ridicate a conducerilor institutiilor financiare si "mentinerea unei atitudini prudente, in vederea protejarii resurselor financiare ale companiilor si populatiei".


Joi, la finalul intrunirii de la Bruxelles, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au spus ca, desi criza financiara nu loveste Romania in mod direct, recesiunea economica in care intra Europa afecteaza deja tara.