Basescu a discutat cu bancile si cu guvernatorul BNR despre dobanzile bancare

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 15:07
2419 citiri
Basescu a discutat cu bancile si cu guvernatorul BNR despre dobanzile bancare

Presedintele Traian Basescu a participat la o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu si cu reprezentantii principalelor banci din Romania, potrivit Newsin.

Presedintele Traian Basescu a fost intampinat la Clubul BNR de guvernatorul Mugur Isarescu. Potrivit unor surse, la intalnire se va discuta despre dobanzile practicate de banci.

Intalnirea dintre seful statului si bancheri a avut loc in contextul in care Premierul Emil Boc a declarat marti ca dobanda solicitata de banci pentru creditele acordate prin programul "Prima Casa" ar putea reprezenta jumatate din dobanda practicata in prezent pe piata.

"In urma parteneriatului pe care l-am deschis cu bancile comerciale am primit deja confirmarea ca 16 banci sunt interesate sa intre in acest program respectand conditiile impuse de Guvern: avans maxim de 5% si o dobanda cu mult mai mica decat cea existenta in momentul de fata pe piata. (...) Este posibil ca dobanda sa mearga chiar pana la jumatatea celei existente in momentul de fata pe piata", a declarat Boc la Arad.

El s-a aratat convins ca, odata demarat programul, dobanzile vor scadea si mai mult datorita competitiei dintre banci.

La inceputul lunii martie, presedintele Basescu a avut o prima intalnire cu reprezentantii bancilor din Romania, el declarand ca a dorit sa se intalneasca cu bancherii pentru a-i informa despre cele discutate la Consiliul European cu privire la siguranta sistemului bancar european si la evolutiile crizei economice.

"Nu fac niciun secret din a va spune ca in perioada urmatoare evaluarile cu privire la deprecierea situatiei economice in Europa vor deveni publice. Este clar, fata de evaluaruile din luna decembrie se vor da evaluari revizuite care vor semnifica o intarire a crizei economice. In acest context obiectivul meu a fost sa am o discutie directa cu cele mai importante banci, cele care finanteaza cel mai consistent economia romaneasca pentru a-mi da seama care sunt perspectivele", a precizat seful statului la finalul intalnirii din 4 martie.

De asemenea, presedintele a aratat ca din discutiile purtate cu bancherii s-a reliefat concluzia ca sistemul bancar romanesc este solid si capabil sa finanteze in continuare economia romaneasca.

De altfel, presedintele s-a aratat optimist si in privinta evolutiei economice pe anul in curs, estimand o crestere economica de aproximativ 2%.

"Din punctul meu de vedere, desi am vazut, asa cum ati vazut si dumneavoastra, deprecierea masiva a cresterii economice in trimestrul IV al anului trecut, o crestere de 2,9% a PIB, continui sa raman optimist impotriva multor estimari ca Romania va avea crestere negativa la anul. Punctul de vedere pe care il sustin si in care sunt incurajat si de faptul ca bancile au capacitatea de a finanta economia, raman pe pronosticul de crestere economica de 1,5-2%, undeva aici, ceea ce nu inseamna ca cifrele pot fi similare si cu altor optimisti din Romania, dar convingerea mea e ca vom avea crestere economica in 2009, impotriva pesimismului foarte multora, care privesc din afara", a spus Basescu.

Presedintele a constatat ca in ultimele zece zile consumul energetic a crescut semnificativ, fapt "imbucurator" care arata ca unele segmente ale industriei au inceput sa lucreze, dupa lunile de iarna cu activitate redusa, si si-a exprimat speranta ca se va reusi crearea unui moment favorabil pentru ca intreaga economie sa intre intr-un proces usor de crestere.

"Romania va avea crestere economica, mica, dar va avea!", a conchis Basescu. "Problema pe care sistemul bancar romanesc o are acum este retinerea la credite a companiilor si a persoanelor fizice", a aratat presedintele.

Seful statului a tinut sa incurajeze atat persoanele fizice cat si firmele sa apeleze la sistemul bancar, "care probabil, pe o crestere a solicitarilor de finantare, va face si o ajustare a dobanzilor".

O alta problema identificata de seful statului este faptul ca persoane fizice si firme nu ramburseaza in mod deliberat creditele contractate de la banci, invocand criza economica.

Totusi, Basescu a aratat ca bancile dispun de rezerve pentru a putea actiona in continuare si in aceste conditii.

"Un element extrem de important, si aici este si un apel si o atentionare: se pare ca foarte multi credc ca daca este criza isi pot permite sa nu ramburseze creditele.(..)Apelul meu extrem de serios este ca cei care nu au pobleme de rambursare sa o faca si sa o faca in timp util pentru ca exact pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca cei care deliberat nu ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca", a subliniat Basescu.

In ceea ce priveste relatia dintre sistemul bancar, Guvern si BNR, seful statului a aratat ca s-a stabilit ca mesajul unei actiuni concertate trebuie sa devina o realitate a parteneriatului, pentru a sprijini populatia si economia sa depasasca momentele de dificultate economica.

"Voi stimula parteneriatul banci-Guvern-BNR. Am luat nota de cateva probleme create de legislatia in lucru in Parlament si am promis bancilor ca voi tine cont la promulgare", a incheiat Basescu. 

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bancheri, #casa, #consum, #dobanzi, #economie, #prima , #stiri BNR