BNR a atras de la banci 1 miliard lei, in depozite la 7 zile

Luni, 19 Iulie 2010, ora 14:54
1627 citiri
BNR a atras de la banci 1 miliard lei, in depozite la 7 zile

Banca Nationala a Romaniei a atras luni din piata bancara 1 miliard lei (234 milioane euro), in depozite cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 6,25% pe an, egala cu dobanda cheie, in conditiile in care dobanzile interbancare la o zi au scazut sub 2,25%, iar cele la o saptamana la 4,50% pe an, informeaza NewsIn.

Oferta bancilor a fost de 4,595 miliarde lei (1,075 miliarde euro).

Ultima operatiune similara a avut loc pe 29 iunie, cand banca centrala a atras 560 milioane lei in depozite la 7 zile, pentru care a platit o dobanda anuala de 6,25%.

"Ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat in jurul nivelului facilitatii de depozit de 2,25% pe piata depozitelor, in timp ce ratele de dobanda de pe piata swap cu scadente de pana la trei luni au ramas neschimbate sub nivelul de 6,5%.

Avand in vedere evenimentele din Ungaria, ne asteptam ca ratele de dobanda sa inregistreze gradual cresteri usoare", se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,19% pe an, fata de 2,24% pe an vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,69% de la 2,74% in sedinta precedenta.

Astfel, pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au continuat sa scada, sub rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Totodata, cursul de referinta a urcat luni cu 0,26% fata de nivelul din sedinta precedenta, pana la 4,2740 lei/euro.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa emita luni certificate de trezorerie cu scadenta la un an, in valoare de 750 milioane lei.

"Scenariul preferat de noi se refera la o alocare marginala (aproape de 0,1 miliarde lei) la un nivel al randamentelor in jur de 7%, asa cum ne-am obisnuit la ultimele licitatii.

Respingerea tuturor ofertelor este urmatorul scenariu probabil", sustin analistii ING.

Ei adauga ca, "MF continua sa ignore realitatea economica conturata atat de factorii locali, cat si de cei externi (randamentele pe piata secundara se situeaza in jur de 7,3% pentru scadenta de un an).

Un astfel de comportament nu face decat sa impinga MF sa plateasca randamente chiar mai ridicate, dar continuand sa atraga sume modice (acum o medie de 7,5% ar permite atragerea sumei planificate)". 

#banci, #bnr, #depozite , #stiri BNR