BNR a atras miercuri 200 milioane lei, in depozite cu scadenta pe 4 februarie

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 15:00
812 citiri
BNR a atras miercuri 200 milioane lei, in depozite cu scadenta pe 4 februarie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras miercuri 200 milioane lei, in depozite cu scadenta pe 4 februarie, maturitate utilizata si la depozitele constituite luni si marti, la o dobanda egala cu dobanda cheie, de 8% pe an, semn ca banca centrala ar putea inaspri, de luni, politica monetara.

"BNR a atras 200 de milioane lei (53,69 milioane euro) de la o singura banca. Este o suma mica, din cauza nivelului foarte ridicat al dobanzilor din piata interbancara", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Banca centrala a atras, luni, 530 milioane lei, iar marti 800 milioane lei, in depozite care, in ambele cazuri, au scadenta luni, pe 4 februarie, ziua in care consiliul de administratie al BNR tine sedinta de politica monetara.

Luand in calcul aceste semnale, piata se asteapta la o noua majorare, posibil cu 0,50 puncte procentuale, a ratei dobanzii de politica monetara, de la 8% in prezent, mai spun dealerii.

Banca centrala a sterilizat aproape zilnic excesul de lei al bancilor, incepand din 7 ianuarie cand boardul BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,50% la 8% pe an.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Cursul afisat miercuri de banca centrala arata o apreciere cu aproape doi bani (0,46%) a monedei nationale fata de euro, de la 3,7420 lei/euro, cat era marti, la 3,7246 lei/euro.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,17% pe an, fata de 8,18 % pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 8,89% pe an, de la 8,86% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de peste 8,50% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.