BNR a coborat dobanda cheie de teama capitalurilor speculative, sustin analistii

Marti, 27 Martie 2007, ora 01:51
1012 citiri

Analistii spun ca banca centrala a redus cu 0,50% dobanda de politica monetara deoarece are incredere in temperarea inflatiei, se teme de capitaluri speculative si nu doreste o apreciere brutala a leului, dar mentine, prudent, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, considera ca decizia bancii centrale este surprinzatoare, atat in ce priveste scaderea in sine, dat fiind ca piata se astepta la mentinerea dobanzii, cat si a variatiei importante, de la 8,00% la 7,50% pe an. "De asemenea, e surprinzator ca nu au redus rata rezervelor minime obligatorii la lei, cu toate ca piata a dat dovada de lipsa de lichiditate in ultima vreme, iar scaderea ratei dobanzii de politica monetara a devenit irelevanta in aprecierea recenta a leului", a spus Craciun.

Craciun a explicat ca avem de a face cu o redresare agresiva a politicii monetare si a celei fiscale, in conditiile unei cresteri rapide a consumului. "Pe termen lung poate fi periculos. Chiar si din raportul BNR se observa ca miscarea dobanzii se refera la trecut, in timp ce principalele ingrijorari sunt legate de viitor. Ma asteptam, insa, ca aceasta scadere sa aduca mai mult confort din punct de vedere al previziunilor pentru a-i da mai multa credibilitate", a spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania.

Craciun a mai spus ca, drept urmare, am putea asista la o depreciere a leului, dar nesemnificativa "deoarece investitorii vor fi in continuare interesati sa vanda euro, ceea ce ar pune capac cresterii euro", asa cum s-a intamplat si dupa decizia anterioara a bancii centrale.
Nici vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, nu se astepta ca BNR sa reduca dobanda cheie, ci mai degraba sa o pastreze. "Cred ca explicatia deciziei consta in increderea bancii centrale in procesul de dezinflatie. O alta explicatie ar putea fi teama BNR de capitalurile speculative atrase de dobanzile mari. Cred totusi ca este o decizie hazardata", a spus Cabat.

Cabat crede ca BNR nu va mai scadea in viitorul apropiat dobanda cheie, dupa ce a redus in doua sedinte consecutive dobanda anuala de politica monetara de la 8,75% la 7,50%. "Ca efect, cred ca reducerea dobanzii cheie a BNR va duce, atat la scaderea dobanzilor active, cat si a celor practicate de bancile comerciale la creditare si la depozitele in lei", a mai spus vicepresedintele CFA.

"Noi ne asteptam ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8%. Singura explicatie ar fi aprecierea leului si controlul lichiditatii din piata interbancara", a declarat economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, pentru NewsIn.

Pal a amintit ca, inaintea deciziei BNR din februarie, dobanzile interbancare coborasera mult sub nivelul ratei dobanzii cheie, in vreme ce, in ultima saptamana, a avut loc o inversare, dobanzile din piata monetara crescand mult peste 8% datorita lipsei de lichiditate.

Pal a estimat ca, probabil, BNR s-a gandit sa ia o masura cu efect pe termen mai lung prin care sa reuseasca sa reduca marja dintre rata dobanzii de politica monetara si cea efectiva de sterilizare. "In acelasi timp, in momentul in care scade rata dobanzii de politica monetara, scad si costurile bancii centrale cu depozitele la o luna atrase de la banci", a adaugat economistul sef al UniCredit Romania.

In schimb, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, anticipa miscarea bancii centrale. "Decizia BNR nu este o surpriza. Eu estimez ca in urmatoarele trei luni banca centrala va scadea dobanda de politica monetara la 7% pe an, cel mai probabil in sedinta din iunie. Cred ca de data asta era o decizie asteptata si de investitorii straini", a declarat Citu.

Economistul sef al ING Bank Romania crede ca nu vom vedea un efect imediat al deciziei bancii centrale. "S-ar putea sa asistam la sterilizari tot mai mari din partea bancii centrale", a mentionat Citu. "Faptul ca nu a redus si rezervele minime obligatorii arata ca BNR nu vrea sa dea un semnal de relaxare a politicii monetare. BNR vrea sa uneasca cele doua dobanzi, cea efectiva si cea de politica monetara", a mai spus Citu.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)