BNR a dat bancilor 286 milioane lei in august prin credit lombard

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 14:49
1293 citiri
BNR a dat bancilor 286 milioane lei in august prin credit lombard

BNR a redus din nou in august creditarea bancilor prin facilitatea lombard, volumul acestor operatiuni coborand de 4,5 ori fata de luna precedenta, pana la 286 milioane lei, arata datele publicate luni de banca centrala si preluate de NewsIn.

In iulie, BNR intensificase utilizarea acestei facilitati permanente, acordand bancilor imprumuturi pentru o zi in volum total de 1,3 miliarde lei, suma de circa 3,7 ori mai mare decat cea folosita de banca centrala in luna anterioara, cand creditul lombard s-a ridicat la 352 milioane lei.

Volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de BNR a scazut puternic in ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei in februarie 2009, la 16 miliarde in martie si la doar 139 milioane lei in aprilie, pentru ca in mai institutiile de credit sa nu mai apeleze deloc la aceasta facilitate.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei.

In acelasi timp, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati si prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 403,7 milioane lei in august, dupa ce, in iulie, media zilnica s-a plasat la 697,7 milioane lei.

Pe de alta parte, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrala, tot prin facilitatea permanenta, a urcat la 3,3 miliarde lei in august, de la 1,24 miliarde lei in iulie. In iunie, sumele plasate la BNR prin facilitatea de depozit se plasau la 4,17 miliarde lei, mai arata datele BNR.

Pentru facilitatea permanenta de credit, dobanda a coborat luna trecuta la 12,50%, de la 13% in iulie, in timp ce pentru facilitatea de depozit a BNR rata dobanzii a scazut la 4,5% pe an, de la 5%, acestea fiiind fixate in functie de dobanda de politica monetara.

In august, banca centrala a continuat sa realizeze operatiuni de tipul reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, media zilnica a tranzactiilor plasandu-se luna trecuta la 23,1 milioane lei, in scadere de la nivelul de 95 milioane lei din iulie.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#banci, #bnr, #credit, #lombard, #milioane , #stiri BNR