BNR a dat bancilor 8,7 mld. lei prin credit lombard in noiembrie

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 16:52
1235 citiri
BNR a dat bancilor 8,7 mld. lei prin credit lombard in noiembrie

Bancile au continuat in noiembrie sa foloseasca facilitatea de credit a BNR, insa au luat credite lombard de 8,73 miliarde lei (2 miliarde euro), suma in scadere cu 55% fata de luna anterioara, arata datele publicate marti de banca centrala, preluate de NewsIn.

In octombrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat credite prin facilitatea permanenta de 19,41 miliarde lei (4,52 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de volumul inregistrat in septembrie.

Anterior, in intervalul aprilie-august 2009, sumele imprumutate de banci prin aceasta facilitate au fost reduse, ultima luna cu operatiuni majore fiind martie, cu un volum de 16 miliarde lei.

In acelasi timp, banca centrala a diminuat in noiembrie volumul lichiditatilor injectate din piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, valoarea medie zilnica scazand la doar 180 milioane lei de la circa 2,8 miliarde lei in octombrie.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Astfel, in octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei, in contextul dificultatilor din piata privind lichiditatea.

In schimb, cealalta facilitate permanenta aflata la dispozitia bancilor, de depozit, a reinceput sa fie utilizata luna trecuta, volumul operatiunilor crescand de aproape 10 ori, la 5,39 miliarde lei in noiembrie, de la 554,8 milioane lei in octombrie.

In acelasi timp, BNR nu a efectuat operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, nici in noiembrie, continuand astfel pauza facuta in luna anterioara.

In septembrie, media zilnica a tranzactiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei.

Atat in cazul creditului lombard, cat si in cel al facilitatii de depozit, dobanzile s-au mentinut in octombrie la nivelurile din septembrie, de 12%, respectiv 4%, acestea fiiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#bnr, # banci, # credit, # lombard , #stiri BNR