BNR a imprumutat bancile cu 38,6 mld lei in februarie

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 12:29
1270 citiri
BNR a imprumutat bancile cu 38,6 mld lei in februarie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 38,625 miliarde lei in februarie, prin facilitatea de credit (lombard), a doua suma dupa cea record din octombrie si cu 22,6% mai mare fata de cea acordata in ianuarie, arata datele publicate miercuri de banca centrala.

In ianuarie, bancile au imprumutat de la BNR 31,5 miliarde lei prin creditul lombard, dupa ce luasera 10,56 miliarde lei in decembrie. In octombrie 2008, volumul creditului lombard a atins un nivel record, de 48,99 miliarde lei.

Dobanda medie la care bancile s-au finantat de la BNR a scazut in februarie la 14,05%, de la 14,25%, dupa ce banca centrala a coborat, in 4 februarie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, masura care a coborat automat si dobanzile la facilitatea de credit, de la 14,25% la 14% pe an, si la facilitatea de depozit, la 6% pe an. Masura a intrat in vigoare in 5 februarie.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata in prezent la o rata a dobanzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta
, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului".

Ulterior, desi dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, potrivit dealerilor.

In schimb, bancile au apelat mai putin la facilitatea de depozit, la care primesc o dobanda anuala de 6%, plasand la BNR doar 2 miliarde lei in februarie, fata de 6,665 miliarde lei in ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#banci, #bnr, #credite, #dobanda, #lombard, #miliarde , #stiri BNR