BNR a realizat in 2008 un profit de 3,34 miliarde lei

Marti, 30 Iunie 2009, ora 11:20
1437 citiri
BNR a realizat in 2008 un profit de 3,34 miliarde lei

BNR a realizat, in 2008, un profit de 3,34 miliarde lei, de peste sapte ori mai mare decat cel inregistrat in anul precedent, reusind,"impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni din 2009", sa acopere in intregime pierderile din anii anteriori, arata raportul pe anul trecut al bancii centrale, relateaza NewsIn.

"Impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni ale anului 2009, BNR a reusit acoperirea in intregime a pierderilor din anii precedenti, reluand contributia sa la cresterea veniturilor bugetului de stat prin distributia de profit, cu o cota legala de 80% din veniturile nete", arata raportul BNR publicat marti.

In 2007, BNR realizase un profit de 458,5 milioane lei, care a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform legii, vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperite din alte surse.

"In perioada 2001-2006, in care reducerea inflatiei nu putea fi realizata fara efectuarea unor absorbtii masive de lichiditate, BNR si-a asumat costul unei politici monetare restrictive, incheind exercitiile financiare cu pierdere operationala", se mai arata in raport.

Potrivit acquis-ului comunitar, BNR nu urmareste indeplinirea unor performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului, actiunile sale vizand implementarea unei politici monetare care sa asigure atingerea obiectivului fundamental, si anume stabilitatea preturilor.

"Eforturile constante ale BNR pe linia diminuarii inflatiei la valori compatibile cu definitia stabilitatii preturilor acceptata la nivel european si a mentinerii stabilitatii financiare au contribuit la maturizarea mediului economic intern, creand premisele pentru revenirea bancii centrale pe pozitia de creditor al sistemului bancar - proces accelerat de modificarea radicala a conditiilor de lichiditate pe plan international.

In acest context, rezultatele financiare ale BNR s-au imbunatatit substantial pe parcursul anului 2008, profitul atins la finele anului (3,34 miliarde lei) depasindu-l de peste sapte ori pe cel consemnat in anul precedent", anunta BNR.

De asemenea, conform legii privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in 2008 a fost repartizat, in totalitate, pentru acoperirea pierderilor reportate din anii anteriori.

Astfel, costurile asociate reducerii inflatiei au fost justificate de rezultatele obtinute in planul dezinflatiei, in conditiile in care ritmul anual de crestere a preturilor de consum a scazut de la 9,3% in 2004 la 6,3% in 2008 (decembrie/decembrie).

In structura, rezultatul financiar pozitiv a fost determinat de profitul operational obtinut din administrarea rezervelor internationale, de 5,5 miliarde lei, contrapus unor pierderi operationale din politica monetara si emisiunea monetara, de 1,12 miliarde lei si din alte operatiuni, de 295,9 milioane lei, precum si unor pierderi din reevaluarea activelor si pasivelor, de 740,5 milioane lei.

In privinta operatiunilor de politica monetara, pierderile BNR au fost generate de pozitia bancii centrale de debitor net al sistemului bancar in cea mai mare parte a anului.

"Trecerea BNR in pozitia de creditor in ultima parte a anului a facut ca aceste pierderi sa fie inferioare celor din anul 2007 cu circa 13% si creeaza premisele pentru eliminarea lor treptata in anii urmatori", arata raportul pe 2008 al BNR.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#BNR, #profit, #banca, #centrala, #inflatie , #stiri BNR