BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 16:41
1439 citiri
BNR a redus dobanda de politica monetara la 7%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. 

Dobanda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utilizata de BNR.

Analistii intervievati de MEDIAFAX au anticipat ca CA al BNR va reduce, miercuri, pentru a doua oara de la inceputul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobanzii de politica monetara, ca urmare a performantei bune in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii.

In sedinta de miercuri, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 februarie 2010, cand va fi prezentat si calendarul sedintelor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni", se precizeaza intr-un comunicat al bancii centrale.

In prima sedinta de politica monetara din acest an, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca dobanda de la 8% la 7,5%.

Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%. in acelasi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% si al celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.

Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.

Pentru 2009, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimari a BNR, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.

#bnr, #dobanda, #inflatie, #monetara, #politica, #rmo , #stiri BNR