BNR a redus dobanda de politica monetara la 8%

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 14:21
1429 citiri
BNR a redus dobanda de politica monetara la 8%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, marti, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, de la 8,5% la 8% pe an, incepand cu 30 septembrie, operand astfel cea de-a cincea scadere din acest an, in linie cu asteptarile analistilor.

Totodata, BNR a mentinut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al Consiliului de Administratie al BNR.

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare ", se mai arata in comunicatul BNR.

Toti analistii economici intervievati de MEDIAFAX au anticipat ca BNR va decide marti reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, in conditiile scaderii inflatiei si a necesitatii relansarii activitatii economice, care poate fi sprijinita prin continuarea reducerii ratelor la credite.

In urma decizie de marti, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va cobora de la 12,5% la 12% pe an, in timp ce dobanda pentru facilitatea de depozit se va diminua corespunzator, de la 4,5% la 4% pe an.

De asemenea, BNR reafirma ca va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare.

De la inceputul anului, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, cea mai recenta taiere fiind operata in sedinta din 5 august, cand rata a scazut de la 9% la 8,5% pe an.

La aceeasi data, BNR a coborat ratele rezervelor minime obligatorii pentru valuta de la 35% la 30% din pasivele bancilor cu scadenta sub doi ani si a mentinut rnivelul rezervelor minime obligatorii pentru lei la 15%.

#bnr, #dobanda, #monetara, #politica , #stiri BNR