BNR a redus dobanda de politica monetara pentru a stimula creditele. Ce sanse dau analistii acestei masuri

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:55
1735 citiri
BNR a redus dobanda de politica monetara pentru a stimula creditele. Ce sanse dau analistii acestei masuri

Inflatia si cursul de schimb sunt factorii care au determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,0 la suta pe an, de la 4,25 la suta incepand cu data de 6 noiembrie 2013. Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari invoca mai multe argumente care sa le sustina pesimismul.

"Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara, a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.

Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 30 septembrie 2013, cand s-a hotarat reducerea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,25%.

"Daca politica BNR este legata de o anumita viziune pe termen mai lung si daca guvernatorul are in vedere o implicare mai larga a bancii si a peronalitatii sale in dezvoltarea mediului de afaceri in Romania, atunci putem vedea o reducere a dobanzii de politica monetara dar nu foarte mare", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.

BNR va reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara

In sedinta de marti, 5 noiembrie, Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce cu 0,25% dobanda de politica monetara monetara, pana la valoarea de 4% potrivit analistilor.

"Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie care sa continue. Daca banca centrala opereaza o asemena reducere, mesajul pe care il transmite este ca lucrurile merg din punct de vedere al politicii monetare intr-o directie incurajatoare si ne putem permite sa scadem in continuare dobanzile" sustine Dochia.

Deciziile pentru Romania depind in foarte mare masura de ce se intampla in Europa, sustin analistii.

"Cred ca acesta politica a bancii a fost discutata cu FMI. S-ar putea sa asistam la o reducere a dobanzii mica dar semnificativa pentru ceea ce banca vrea sa faca in continuare, adica sa isi mentina rolul de stimulent al mediului de afaceri, asa cum a incercat sa faca de cativa ani" este de parere Mircea Cosea.

Cum vor reactiona bancile

Conform opiniilor exprimate de analisti, institutiile de credit au raspuns cu intarziere si nu cu promtitudine precedentelor semnale ale BNR tocmai pentru ca nu este vorba doar de un semnal al bancii centrale, ci si de modul in care bancile ar putea sa isi finanteze operatiunile de imprumut.

"Bancile se finanteaza de pe pietele interne si externe si nu tin intodeauna seama de ce face banca centrala", afirma analistul Dochia.

Acesta este pesimist in ceea ce priveste o evolutie mai spectaculoasa a dobanzilor afisate de banci si considera mai degraba ca efectul in piata va fi vizibil la inceputul anului viitor.

"Pe de o parte, multe banci din Romania depind de centre din strainatate care au o precautie in ultimul timp vizibila si care nu si-au marit aproape deloc expunerea in tara, iar pe de alta parte, nu reusim sa reducem nivelul creditelor neperformante care este o chestiune complicata pentru banci. As spune ca bancile sunt inca intro anumita perioada de stres in legatura cu ce se va intampla sub presiune politica cu acele clauze abuzive. Daca politica va lua masuri in directia asta, avand in vedere ca in anul viitor sunt alegeri si Guvernul va trebui sa fie mai aplecat spre populism, bancile vor avea de suferit in continuare si vor fi retinute in relansarea creditarii si scaderea dobanzilor la credite" completeaza Cosea.

Acesta considera ca bancile au o anumita preventie pentru ca ceea ce va urma politic de acum si pana la sfarsitul anului viitor, deoarece va inseamna un an electoral cu multe lucruri neprevizibile si multe lucruri care de regula in Romania nu sunt in directia teoriei economice, ci mai mult in directia teoriei politice, a interesului politic.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#dobanda politica monetara, #dobanda credite banci, #rata dobanda BNR, #inflatie Romania 2013 , #stiri BNR