BNR a redus rata dobanzii cheie la 5%

Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:00
1223 citiri
BNR a redus rata dobanzii cheie la 5%

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%. Masura surprinde analistii financiar-bancari, care se asteptau la o reducere abia la finalul anului.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,50% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014", apreciau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, la finalul saptamanii trecute.

In urma deciziei de luni, dobanda de politica monetara scade pentru prima oara din martie 2012. De asemenea, BNR a decis si reducerea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Mugur Isarescu a sugerat inca din luna mai adoptarea unei politici de relaxare monetara in perioada urmatoare.

"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, sa se gandeasca la reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a spus Mugur Isarescu in mai, cand BNR a decis reducea coridorului simetric, format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobanzilor.

Incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a urcat la 2,25% pe an fata de 1,25%.

#reducere dobanda de politica monetara, #politica monetara BNR, #dobanzi credite , #stiri BNR