BNR: Am cheltuit resurse infernale, care s-au dus pe apa sambetei

Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:35
1373 citiri
BNR: Am cheltuit resurse infernale, care s-au dus pe apa sambetei

Romania nu are piata pentru tranzactiile cu terenuri agricole, ceea ce poate impiedica fermierii sa garanteze un credit cu terenul agricol, a declarat Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, potrivit NewsIn.

"La noi nu exista o garantie a terenului, pentru ca nu exista o piata, iar o banca are posibilitati foarte reduse de a vinde un teren luat in garantie.

Cel care vrea sa cumpere un teren plateste o suma X si dublu sau triplu pentru cadastru, notariat etc. Practic, jumatate dintre sotiile si rudele oamenilor politici sunt notari si impreuna stabilesc o casta, care nu lasa sa se miste nimic.

Forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei", a mentionat Eugen Radulescu, expert OECD si director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta a mentionat ca este inadmisibil ca, dupa 20 de ani, sa nu fim in stare sa incheiem o cadastrare a terenurilor in Romania.

Radulescu a subliniat ca in Romania s-au cheltuit sume importante fara niciun rezultat.

"Am cheltuit resurse absolut infernale care s-au dus pe apa sambetei. In loc sa fie o politica care sa duca la cresterea productiei, aproape tot ce s-a facut a fost mentinerea economiei la o stare slaba", a mai spus Radulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#teren agricol, #garantie teren, #credite fermieri, #agricultura, #tranzactii terenuri agricole, #bnr , #stiri BNR