"BNR ar putea aproba provizioane mai mici in cazul creditelor reesalonate"

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 22:38
1336 citiri
"BNR ar putea aproba provizioane mai mici in cazul creditelor reesalonate"

BNR ar putea aproba constituirea de provizioane mai mici in cazul creditelor reesalonate incepand cu luna decembrie a acestui an, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Totodata, el a precizat ca reprezentantii ARB au avut vineri o intalnire cu BNR si oamenii de afaceri, in care s-a discutat aceasta masura. "Am ajuns la finalizarea unor discutii foarte intense legate de sistemul de provizionare a creditelor reesalonate.

Norma de pana acum spune ca un credit reesalonat nu poate fi provizionat la o categorie mai buna decat cea in care a fost.

Daca la un moment dat era incadrat la categoria pierdere (intarzieri la plata de peste 90 zile), trebuia sa ramana acolo pentru intreaga perioada", a explicat Ghetea, in cadrul seminarului EU-Cofile, desfasurat la Sinaia si organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

El a completat ca "BNR a raspuns favorabil" solicitarii bancilor, si ca spera ca acestea sa beneficieze de modificarea de regulament "de la sfarsitul acestui an".

In caz contrar, daca regulamentul ramanea nemodificat, consecinta ar fi fost ca bancile ar fi evitat sa mai restructureze credite.

"S-ar fi intamplat un lucru pagubos: apetitul bancilor pentru restructurarea creditelor ar fi scazut brusc, ceea ce nu doreste nimeni", a afirmat Ghetea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bnr, #credite, #provizioane, #ghetea , #stiri BNR