BNR ar putea decide miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%

Marti, 29 Iunie 2010, ora 17:40
1466 citiri
BNR ar putea decide miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, conform unui comunicat al AAFBR de marti, informeaza NewsIn.

Banca nationala a redus cu 1,75% dobanda de politica monetara pe parcursul acestui an, de la 8% la 6,25%, iar la ultima sedinta de politica monetara de la inceputul lunii mai, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis sa reduca dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale.

"Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 30 iunie 2010 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%. Aceasta estimare apartine tuturor celor care au participat la sondaj", se arata in comunicatul asociatiei.

Analistii estimeaza ca BNR va pastra neschimbat si nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% in cazul pasivelor in lei si 25% in cazul celor in valuta.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat  pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, pastrand nivelul rezervelor in lei la 15 procente, pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mica de doi ani.

 

#rmo politica monetara bnr rata , #stiri BNR