BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,25%

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:35
1779 citiri
BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,25%

Banca Nationala a Romaniei va reduce dobanda de politica monetara la 4,25% in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie 2013, prognozeaza Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), pe baza unui sondaj intern.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013.

In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% pana la finalul anului 2013", se arata in document, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimarii celor mai multi analisti, cu toate ca exista un numar de participanti la sondaj care vad posibila o diminuare la 15%.

Printre analistii care sunt de parere ca BNR va decide scaderea dobanzii cheie in sedinta din 30 septembrie se afla si Dorina Cobiscan, membru AAFBR si analist BCR.

"Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la nivelul de 4,25% in cadrul sedintei de politica monetara din luna septembrie pe fondul scaderii presiunilor inflationiste si al persistentei unei cereri interne slabe, in timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei si valuta ar putea ramane nemodificate la 15% si respectiv 20%. Diminuarea dobanzii de politica monetara ar putea duce la scaderea dobanzilor la creditele in lei ceea ce in final va avea un efect favorabil si asupra consumului privat", a spus Cobiscan.

Analistii estimeaza ca inflatia va ramane in targetul stabilit de BNR

Analistul financiar Tiberiu Voicu considera ca exista premisele unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara a BNR, deoarece precedentele modificari in sensul scaderii si-au dovedit intr-o oarecare masura eficacitatea, concretizindu-se printr-o firava crestere a volumului de credite acordate ca urmare a scaderii indicelui ROBOR.

"Cel putin in acest moment, o relaxare a creditarii nu va crea, in principiu, un pericol inflationist, riscul cresterii ratei inflatiei fiind generat indeosebi de preturile reglementate", a precizat Voicu.

De asemenea, Rozalia Pal, vicepresedinte AAFBR, economist sef Garanti Bank, crede ca inflatia se va situa anul acesta in targetul stabilit de Banca Nationala, permitand o relaxare in continuare a politicii monetare.

"Ca urmare, finantarea in lei devine mai ieftina, ceea ce este crucial pentru relansarea creditarii. In ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii, asteptam mentinerea nivelelor atat in lei cat si in valuta. Sistemul bancar beneficiaza in prezent de o lichiditate buna cu dobanzile interbancare chiar sub dobanda cheie, iar eliberarea de lichiditati noi din rezerve, prin taierea ratei, va incepe probabil la primele semne de revigorare a creditarii", a explicat Pal.

Florentina Cozmanca, membru AAFBR, senior economist RBS Romania, nu exclude o reducere mai accentuata (de 50 de puncte de baza) in contextul in care consideram ca rata anuala a inflatiei a decelerat puternic in luna septembrie (sub nivelul de 2%) "si anticipam ca se va mentine sub nivelul 2,5% pana la jumatatea anului viitor si ulterior va ramane in intervalul tintit de banca centrala, in timp ce deficitul de cerere ramane semnificativ".

Potrivit AAFBR, acestea reprezinta opiniile personale ale unor membri ai Asociatiei care au participat la sondajul de opinie pe luna in curs si nu reprezinta punctul de vedere oficial al institutiilor la care persoanele respective lucreaza sau cu care persoanele respective sunt asociate.

#dobanda politica monetara BNR, #dobanda cheie bnr, #inflatie Romania 2013, #reducere dobanda cheie 2013 , #stiri BNR