"BNR ar trebui sa lase leul sa se deprecieze pentru a sustine exporturile"

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:22
1337 citiri
"BNR ar trebui sa lase leul sa se deprecieze pentru a sustine exporturile"

BNR ar trebui sa lase leul sa se deprecieze, pentru a oferi un suport exporturilor si, astfel, economia sa externalizeze recesiunea, considera Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei Chartered Financial Analyst (CFA) Romania, precizeaza Mediafax.

"Sper ca cei din BNR vor fi inteligenti sa lase sa se deprecieze leul pentru ca altfel ne pierdem avantajul competititv. Este vorba de o depreciere competitiva ca suport pentru exporturi.

Nu as vrea sa vad leul apreciat pentru ca economia reala nu trebuie sa plateasca", a afirmat Mitroi, prezent la conferinta "Analiza financiara si managementul de portofoliu", organizat de Asociatia Brokerilor.

El a adaugat ca "administratorul" cursului de schimb va fi in continuare Banca Nationala a Romaniei (BNR), care trebuie sa mentina un echilibru intre lichiditate si solvabilitate.

"O moneda usor depreciata este un exportator de recesiune. Asta inseamna sa importi cresterea economica si sa dai altora din recesiunea ta", a spus Mitroi.

Secretarul CFA Romania a mentionat ca ar fi preferat "oricand" o majorare a TVA, insa o astfel de miscare a fost efectuata si in Ungaria, dar nu a avut efectul dorit.

"Daca ne uitam la unguri, care au luat aceste masuri inaintea noastra, in continuare deficitul este mare si forintul este depreciat", a afirmat Mitroi.

Cursul de referinta anuntat marti de BNR a atins nivelul maxim al ultimelor aproape sapte luni, de 4,2311 lei/euro, in crestere cu 1,31 bani fata de rata de luni, de 4,2180 lei/euro.O paritate mai ridicata pentru euro a fost calculata de catre banca centrala pe 16 decembrie 2009, cand euro a fost cotat la 4,2459 lei/euro.

Totusi, fata de cotatia de referinta de la inceputul anului, de 4,2265 lei/euro, moneda nationala a inregistrat o depreciere de numai 0,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #exporturi, #depreciere, #leu , #stiri BNR