BNR: Cererea de credite ramane redusa in randul populatiei

Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:56
1479 citiri
BNR: Cererea de credite ramane redusa in randul populatiei

Cererea de credite ramane redusa in cazul populatiei, dar a inregistrat o usoara revigorare din partea companiilor nefinanciare in ultimul trimestru din 2010, se arata intr-un sondaj al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit Newsin.

"Standardele de creditare au fost mentinute relativ neschimbate in T4/2010, atat pentru creditele acordate populatiei, cat si pentru companiile nefinanciare.

Termenii creditarii au fost relaxati in cazul creditelor imobiliare, dar au avut o evolutie mixta in cazul creditelor de consum si al celor acordate companiilor.

Cererea de credite ramane redusa in cazul populatiei, dar a inregistrat o usoara revigorare din partea companiilor nefinanciare", se arata in document.

In sectorul companiilor nefinanciare, studiul arata ca pentru T1/2011, institutiile de credit anticipeaza relaxarea standardelor pentru creditele acordate pe termen scurt si inasprirea standardelor pentru creditele pe termen lung.

"Cererea de credite a companiilor nefinanciare a revenit in teritoriul pozitiv in T4/2010, fiind sustinuta de cererea de credite pe termen scurt. In opinia bancilor, cererea de credite pe termen lung va continua sa se reduca in T1/2011", se mentioneaza in sondajul BNR.

Riscurile asociate companiilor sunt in crestere in toate sectoarele de activitate, cu exceptia sectorului energetic si industriei, conform aprecierii bancilor.

Perceptia la risc fata de IMM a fost in continuare in crestere. In ceea ce priveste creditearea populatiei, standardele de creditare nu au fost modificate substantial in T4/2010.

Bancile prevad o relaxare a standardelor in T1/2011 atat pentru creditele de consum, cat si pentru achizitia de locuinte si terenuri.

Termenii creditarii au cunoscut o evolutie mixta. Bancile au apelat la o reducere a costurilor creditarii (altele decat cele cu dobanzile), atat pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru creditele de consum.

Masurile de relaxare a creditarii pentru consum au fost contrabalansate de diminuarea gradului maxim de indatorare.

"Cererea de credite a evoluat diferit in functie de tipul creditului: a revenit pe o traiectorie pozitiva pentru creditele imobiliare, insa a continuat sa se deterioreze pentru creditele de consum", mai arata sondajul BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #credite populatie, #credite companii, #creditare , #stiri BNR