BNR: Companiile din industrie au continuat disponibilizarile in septembrie

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 17:04
1441 citiri
BNR: Companiile din industrie au continuat disponibilizarile in septembrie

Companiile din sectorul industriei au efectuat noi disponibilizari de personal si in septembrie, insa este posibil ca intensitatea acestui proces sa fi scazut, in timp ce, pe segmentul constructiilor, 80% din operatori estimeaza o stabilizare la nivelul actual, arata buletinul de conjunctura al BNR, potrivit NewsIn.

"In luna septembrie, companiile industriale vor efectua noi disponibilizari de personal, insa intensitatea acestui proces este posibil sa scada, in conditiile in care soldul opiniilor s-a imbunatatit cu 17 puncte procentuale (pana la -29%). In sectorul constructiilor, circa 80% dintre operatori anticipeaza stoparea angajarilor (soldul conjunctural pozitiv s-a redus de 6 ori, apropiindu-se de zero)", arata buletinul publicat luni de banca centrala, care analizeaza asteptarile companiilor pentru luna in curs.

Totodata, incetinirea tendintei descrescatoare a numarului de salariati "va fi imprimata in esenta de intreruperea concedierilor in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, evolutie sugerata de inversarea de semn a soldului conjunctural fata de luna august (de la -97% la +24%)", mai arata analiza BNR.

Pe de alta parte, buletinul de conjunctura prevede, pentru septembrie, reduceri de personal in sectorul extractiv, industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria materialelor de constructii si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde (soldurile opiniilor variaza intre -52% si -71%).

"Stabilitatea numarului de salariati a fost anticipata de 69% pana la 74% din totalul respondentilor din industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice, dar si de toti managerii companiilor cu activitate de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV", se mai precizeaza in analiza.

Sondajul de conjunctura se bazeaza pe un esantion national reprezentativ la nivel judetean (atat ca pondere, cat si ca structura pe ramuri).

Incepand cu luna august 2005, componenta esantionului a fost extinsa, numarul unitatilor selectate fiind in prezent de circa 420.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#angajati, #companii, #disponibilizari, #industrie , #stiri BNR