BNR: Contractia economiei este mai grava decat in alte tari

Luni, 29 Iunie 2009, ora 16:18
2413 citiri
BNR: Contractia economiei este mai grava decat in alte tari

Contractia economiei este mai problematica in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE, potrivit BNR.

"Economia romaneasca s-a diminuat in primul trimestru al anului curent cu 6,2% fata de perioada corespunzatoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Aceasta incetinire este mai problematica decat in cazul altor tari, datorita nivelului mic al PIB/locuitor din Romania. Riscul este ca, in circumstantele crizei actuale, reducerea activitatii economice sa conduca la dezinvestitii si majorarea importanta a somajului, ceea ce pericliteaza procesul de convergenta reala pe termen mediu si lung. In acest context, atragerea fondurilor europene si efectuarea de importante investitii publice devin esentiale pentru Romania", se arata in rapotrul anual de stabilitate financiara, elaborat de BNR, potrivit Mediafax.

Totodata, BNR atrage atentia ca, potrivit previziunilor recente, economiile care au crescut consistent in trecut s-ar putea sa sufere o ajustare mai mare in urmatorii ani, iar un asemenea risc trebuie luat in calcul.

"Gradul de deschidere a economiei si integrarea comerciala cu UE sunt alti doi factori importanti in procesul convergentei reale si al fructificarii potentialului de crestere economica. Romania se afla in urma celor mai multe tari. Pe termen scurt, in contextul crizei actuale, situatia ar putea constitui un avantaj, pentru ca efectele negative din UE nu s-ar translata cu aceeasi intensitate si in economia nationala", se mai precizeaza in raport.

Economia Romaniei a crescut cu 7,1% anul trecut, insa, in primul trimestru al acestui an, PIB-ul s-a contractat cu 6,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Situatia s-a manifestat relativ asemanator in toata Europa Centrala si de Est. Riscul este ca tarile care au avut un ritm rapid de recuperare a decalajelor fata de zona euro in ultimii ani sa inregistreze scaderi de amploare, peste media regiunii si a zonei euro, care sa diminueze o parte importanta din castigurile privind convergenta reala", se precizeaza in raport.

Pe de alta parte, companiile care au primit investitii straine directe pot suporta relativ mai bine eventuale socuri produse de criza actuala, dar nu in mod semnificativ diferit fata de restul economiei.

"Rentabilitatea capitalurilor si eficienta cheltuielilor cu salariile sunt mai mari decat media pe economie, dar rata restantelor are performante mai slabe. Rezulta ca majorarea acestor investitii in economie nu este un factor care sa determine de unul singur un proces mai rapid de convergenta reala in conditii de criza", se mai arata in raport.

In acelasi timp, BNR precizeaza ca deficitul de cont curent a inceput deja sa se corecteze si anticipeaza o ajustare importanta a acestuia. Banca centrala subliniaza ca exista riscul ca procesul sa aiba loc in special prin diminuarea investitiilor, afectand si pozitia financiara a firmelor, in special a celor cu activitate de comert exterior.

Raportul mai arata ca avansul productivitatii muncii s-a temperat in 2008 in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est (ECE), iar in unele state baltice a devenit negativ.

Cu toate acestea, castigurile de productivitate din anii anteriori ar putea permite companiilor sa suporte mai bine eventualele socuri generate de criza, dar avand in vedere ca nivelul productivitatii in tarile ECE se afla in cele mai multe cazuri semnificativ sub media UE-27, riscurile incetinirii procesului de convergenta reala sunt mai mari.

"Deteriorarea productivitatii creste riscul majorarii ratei somajului, ceea ce va afecta si veniturile disponibile ale populatiei (si implicit capacitatea acesteia de rambursare a datoriilor fata de sistemul financiar). (...)

Rata somajului din Romania a inregistrat in 2008 un minimum al ultimilor 17 ani (si unul dintre cele mai reduse niveluri din ECE).

De la sfarsitul anului 2008, numarul disponibilizarilor s-a situat insa pe o traiectorie ascendenta, anticipandu-se o crestere a ratei somajului cu 2,2 puncte procentuale, pana la valoarea de 8%", se spune in raport.

Raportul mai subliniaza ca firmele care nu au reusit sa-si imbunatateasca situatia competitivitatii in perioada de crestere economica din ultimii doi ani, genereaza peste 50% din cifra de afaceri. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#bnr, #contractie, #economie, #pib, #romania , #stiri BNR