BNR: Creditele neperformante, la nivel maxim, in 2011

Marti, 05 Iulie 2011, ora 09:46
1379 citiri
BNR: Creditele neperformante, la nivel maxim, in 2011

Banca Nationala a Romaniei arata, in raportul anual publicat luni, ca rata creditelor neperformante ar putea ajunge, in 2011, la nivelul maxim si precizeaza ca stocul creditelor neperformante se va diminua odata cu reluarea creditarii sustenabile a sectorului privat, anunta NewsIn.

"Pe termen mediu, principalele riscuri la adresa stabilitatiii financiare decurg din contaminarea din partea mediului financiar extern.

Pe termen scurt, principala vulnerabilitate ramane evolutia nefavorabila a creditelor neperformante, desi pe parcursul anului 2010 s-a observat o atenuare a ritmului de crestere a ponderii acestora in total portofoliu, nivelul maxim urmand a fi atins in cursul anului 2011. 

Se estimeaza ca rata creditelor neperformante va atinge nivelul maxim in cursul anului 2011, in timp ce stocul acestora se va diminua doar odata cu reluarea creditarii sustenabile a sectorului privat", se arata in raport.

Potrivit raportului, pe plan intern, o provocare importanta decurge din necesitatea modificarii modelului de business al sectorului bancar. 

Coordonatele acestei modificari, destinate prevenirii evolutiilor nesustenabile ale fluxurilor de credit, sunt definite de tranzitia catre o structura diferita a surselor cresterii economice, de schimbarile intervenite in cadrul de reglementare si supraveghere financiara la nivelul UE, precum si de imbunatatirea culturii financiare a populatiei.

BNR sustine ca a adoptat inca de timpuriu, incepand cu anul 2001, masuri pentru franarea ritmului alert de crestere a creditului in valuta, folosind un spectru larg de instrumente: prudentiale, de politica monetara si administrative.

"Similar experientei altor tari, eficienta acestor masuri s-a dovedit limitata in timp, mai ales in contextul liberalizarii contului de capital. 

In aceste conditii, era necesara o abordare unitara la nivel european, care sa implice deopotriva tarile de origine si cele gazda ale institutiilor de credit, infiintarea Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) reprezentand un pas important in directia prevenirii reluarii cresterii preponderente a creditului in valuta acordat sectorului privat, in special in cazul debitorilor neprotejati la riscul valutar", se mai arata in raport.

Totodata, BNR precizeaza ca a continuat in anul 2010 gestionarea intr-o maniera proactiva a riscurilor provenind din creditarea ipotecara.

Potrivit BNR, un prim set de masuri a avut in vedere crearea unui spatiu mai amplu pentru gestionarea efectelor unei eventuale diminuari a valorii colateralului imobiliar (loan to value), in cazul creditelor nou acordate. BNR sustine ca un alt set de masuri a constat in identificarea unor solutii pentru ca procesul de reevaluare a garantiilor imobiliare sa se deruleze in mod corespunzator.

"In acest scop, BNR, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) au demarat pe parcursul anului 2010 demersurile pentru perfectarea cadrului de evaluare a garantiilor in sectorul bancar", se mai spune in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#bnr, #credite neperformante, #credit , #stiri BNR