BNR: Cresterea TVA merge direct in buzunarele cetateanului

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 01:53
1481 citiri
BNR: Cresterea TVA merge direct in buzunarele cetateanului

Cresterea TVA se va vedea automat in inflatie, care s-ar putea apropia in lunile urmatoare de 10%, intrucat furnizorii si distribuitorii vor transfera majorarea taxei direct in preturi, apreciaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"In Romania, furnizorii si distribuitorii transfera imediat TVA catre consumatori si nu accepta diminuarea marjelor de profit. TVA-ul e direct in buzunarele cetateanului", a declarat sambata pentru MEDIAFAX Croitoru.

El a explicat ca efectul (majorarii TVA -n.r.) se va resimti decat cateva luni. Evolutia inflatiei in perioada urmatoare va depinde si de politica monetara, iar Croitoru spune ca majorarea preturilor prin cresterea TVA este un soc pe partea de oferta, iar banca centrala nu ar avea de ce sa-l acomodeze.

Oficialul BNR a explicat ca, in cazul in care cresterea preturilor in urma masurilor fiscale va modifica anticipatiile inflationiste pe viitor, banca centrala va fi nevoita sa intervina.

"Daca MFP (Ministerul Finantelor Publice - n.r.) reuseste sa ramana in deficit, vom vedea cum evolueaza economia. Daca deficitul aluneca, in mod cert va afecta politica de dobanzi", a mai spus Croitoru.

El a reiterat declaratia de vineri, ca orice majorare de taxe nu va limita deficitul, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata.

In opinia oficialului BNR, masurile de austeritate aveau mult mai multa "compasiune sociala", iar problema pensiilor va trebui oricum rezolvata si amanarea nu va insemna decat masuri si mai dure.

"Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii, pentru ca nu s-a rezolvat problema nesustenabilitatii sistemului de pensii", a aratat consilierul guvernatorului BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#bnr, #crestere, #tva, #croitoru , #stiri BNR