BNR: daca banca "isi sugruma" clientii nu inseamna stabilitate financiara

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 13:38
1525 citiri
BNR: daca banca "isi sugruma" clientii nu inseamna stabilitate financiara

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca stabilitatea financiare reprezinta mai mult decat stabilitatea bancara, iar faptul ca o banca "isi sugruma" clientii pentru a-si recupera banii inseamna, pentru BNR, cel mult stabilitate bancara, nu si financiara, precizeaza NewsIn.

"Stabilitate financiara este mai mult decat supraveghere sau stabilitate bancara. Este un domeniu in care Banca Nationala se uita asupra intregii economii.

De exemplu, daca o banca se bate ca sa isi recupereze banii de la client si il sugruma pe acesta, pentru noi asta inseamna cel mult stabilitatea bancii, dar nu stabilitate financiara.

Un client sugrumat se adauga la un alt client sugrumat si, la nivelul intregii economii, rezultatul poate sa fie cu totul altul decat percepe o banca...Am facut aceasta precizare ca sa stiti la ce ma refer in continuare.

In Romania, pe baza datelor preluate din raportul de stabilitate financiara, din relatii directe cu multi actori economici, bancile au perceput IMM-urile per total ca fiind un risc mai mare decat media pe economie si, oricum, mult mai mare decat intreprinderile mari", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, statul ar putea face lucruri "palpabile si destul de rapide" pentru a veni in sprijinul IMM-urilor, cum ar fi reducerea birocratiei sau renuntarea la o parte din controalele excesive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bnr, #mugur isarescu, #clienti, #stabilitate financiare, #credite, #dobanzi, #banca, #banci , #stiri BNR