BNR: Dezinflatia va continua

Marti, 04 August 2009, ora 17:09
1627 citiri
BNR: Dezinflatia va continua

Procesul de dezinflatie, sustinut in prezent de preturile la combustibili si la produsele alimentare, va continua in perioada urmatoare, arata BNR, insa consolidarea tendintei este conditionata de respectarea acordului cu FMI si de evolutia crizei economice pe plan mondial, precizeaza NewsIn.

"Perspectivele indica continuarea procesului de dezinflatie, cu sublinierea faptului ca traiectoria acestuia este insa marcata de evolutia in continuare a crizei economice de pe plan mondial si de mentinerea unor rigiditati structurale semnificative in economia romaneasca", se arata in comunicatul detaliat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind sedinta de politica monetara de marti.

Pe de alta parte, BNR atrage insa atentia ca mentinerea stabilitatii financiare, consolidarea dezinflatiei si relansarea economiei sunt conditionate de "implementarea ferma si consecventa a mixului de politici macroeconomice, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale".



In acelasi timp, procesul de dezinflatie din prezent este determinat, arata banca centrala, de reducerea dinamicii preturilor la combustibili si la produse alimentare, in conditiile scaderii cererii agregate si a unei volatilitati mai reduse a cursului de schimb.

Totodata, BNR a hotarat sa reduca dobanda de politica monetara in conditiile unei evolutii "pozitive" a pietei monetare prin stabilizarea dobanzilor interbancare in jurul dobanzii cheie, in timp ce dobanzile la credite si la depozite pentru clientii nebancari si-au continuat reducerea, "avand loc o atenuare in termeni relativi a distorsiunilor anterioare de pozitionare a acestora in raport cu nivelul ratei dobanzii de politica monetara si cu cele ale ratelor dobanzilor interbancare".

"CA al BNR reafirma ca BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", mentioneaza comunicatul.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, marti, sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu asteptarile, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.

Totodata, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca scadenta operatiunilor de tip repo, de injectare de bani in piata, de la o luna la o saptamana, se mai arata in comunicatul bancii centrale.

Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, in conformitate cu estimarile, de la 5,95% in mai, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

#acord, #alimentare, #bnr, #combustibili, #criza, #dezinflatie, #economica, #fmi, #produse , #stiri BNR