BNR: dobanda cheie, la un nivel minim de 6,5%

Luni, 29 Martie 2010, ora 11:43
1447 citiri
BNR: dobanda cheie, la un nivel minim de 6,5%

Banca Nationale a Romaniei a decis, luni, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5% si sa mentina ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Reducerea dobanzii de politica monetara la 6,5% este aplicabila incepand de marti, 30 martie.

BNR a aratat ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

Analistii considera ca reducerea dobanzii de politica monetara va reprezenta un stimul puternic pentru reducerea mai rapida a dobanzilor la credite si va tempera presiunile de apreciere a leului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca banca centrala are toate motivele sa reduca dobanda de politica monetara, atat timp cat inflatia scade.

Pentru 2010, BNR tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bnr, #de, #dobanda, #inflatie, #minime, #monetara, #obligatorii, #politica, #rezerve , #stiri BNR