BNR: dobanda de politica monetara ramane la 6,25%

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 13:14
1605 citiri
BNR: dobanda de politica monetara ramane la 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%, informeaza Mediafax.

Totodata, banca centrala a anuntat ca urmareste gestionarea "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decat cel de la sedinta precedenta, din luna mai, cand CA-ul BNR vorbea despre gesitonarea "adecvata" a lichiditatii.

"BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mentioneaza in comunicatul BNR.

Decizia BNR este in linie cu proiectiile majoritatii analistilor economici chestionati de MEDIAFAX, care considera ca o continuare a relaxarii politicii monetare nu mai este posibila din cauza presiunilor inflationiste generate de majorarea TVA la 24%.

Astfel, este pentru prima data in acest an cand BNR nu mai a scazut rata dobanzii in sedinta de politica monetara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #mentinere, #monetara, #politica, #rata , #stiri BNR