BNR estimeaza o crestere a inflatiei cu 3-4%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 12:36
914 citiri
BNR estimeaza o crestere a inflatiei cu 3-4%

Efectul majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra inflatiei ar putea determina un avans al acesteia "de la trei si ceva la patru si ceva", sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, potrivit NewsIn.

"Marele avantaj, care actioneaza in favoarea dezinflatiei, este gap-ul (diferenta n.r.) negativ de cerere", a spus Popa.

El sustine ca BNR prevede o inflamare a nivelului preturilor intr-un prim scenariu peste 4%, insa acesta nu este un scenariu de risc si nu include o eventuala majorare a preturilor produselor agroalimentare ca urmare a inundatiilor.

"Am observat ca marile lanturi de magazine prefera sa absoarba cresterea TVA in favoarea consumatorilor", a mai spus Popa, explicand ca o parte din efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata asupra inflatiei ar putea fi dizolvata de concurenta din piata.

"E nevoie de cateva luni, pana la un an, pentru a disipa efectele inflationiste ale cresterii TVA", a explicat Popa.

La ultimul raport asupra inflatiei, din luna mai, BNR isi majorase estimarea de inflatie pentru finalul acestui an de la 3,5% la 3,7%, cu un interval de incertitudine de plus/minus 1,5 puncte procentuale.

Banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%, plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%) pentru sfarsitul lui 2010.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara la randul sau, ca se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproape 8% in 2010, ca urmare a majorarii TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere, #inflatie, #popa, #tva , #stiri BNR